Pages

Wednesday, May 19, 2010

Budak US Tak Tahu Jawab Soalan Matematik????

Ni just nak share mengenai survey yang dibuat kepada budak-budak kat Amerika Syarikat yang berumur 17 tahun mengenai menyelesaikan masalah berkaitan dengan matematik. Anyway yang ni saya ambil dari buku operations management.

Cuba tengok kat atas tu mengenai soalan mengira keluasan, mencaari nilai y dan juga check sama ada kefahaman mengenai peratusan.

So result yang didapati ialah lebih kurang separuh daripada mereka yang ditanya soalan di atas, tidak dapat menjawap dengan betul.

So tak tahulah macam mana kalau soalan sama diajukan kepada pelajar-pelajar form 5 kat Malaysia. Agak-agaknya mereka tahu tak?

17 comments:

Hazzy Ishak said...

cuba tanya dorang dulu baru tahu
he he he

maslinamansor said...

sahut cabaran... remaja malaysia boleh jawab... :)

et said...

oh.aku tahu! haha.

kenwooi said...

this one.. primary school also learn before ma.. =P

Whoopz said...

Pelajar skrg kurang berkualiti? Eheh.. Juz an opini0n.. :p

Kancilbiru said...

malaysia boleh...kat malaysia ni ramai jer bijak pandai kan..

Buffalo Pakai Rantai Makan Kuih Bantal?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ni bukan soklan sek rendah ker?

Yunus Badawi said...

Kat negara mana aje memang ramai yg tak pandai math hehehe

Suliana said...

soalan kacang je ni.. chewah..:-) saya igt susah mana soalannya..

Anonymous said...

apa yang susah sangat ngan sualan nih?? tak paham bahasa inggeris kot... kehkehkeh... :P

rasp said...

rasanya rata2 remaja malaysia pasti boleh....

☆ lieya latif ☆ said...

malaysia boleh kot!!!....student2 malasyia tak kurang hebat bijaknyer!!~~

miss nina said...

tengok pada soalan, mudah je
takde masalah la kalau pelajar kita faham soalan

encik tikus said...

Saya boleh ! :)

unlisted_one said...

tak mustahil..

Justin Bieber (penyanyi US) pun tak faham maksud German..hehe.

Rabia Sensei said...

Malaysia boleh punya! =)

hazarimi ♥ said...

takde yang mustahil...