Pages

Friday, May 14, 2010

Apa Anda Rasa Bila Tulis Blog????


Source: http://developmentinstitute.org/

Pernah tak kauorang terfikir apa perasaan anda bila tulis blog? Adakah masa anda tulis blog tu rasa tension aja, i mean sebab hari ni kena tulis so anda tulislah, yalah ada jugak yang target setiap hari at least satu entry kena tulis so rasa macam pressure le nak hasilkan entry.....

Ataupun anda rasa seronok sangat sebab dapat share something dengan orang lain mengenai pandangan anda mengenai sesuatu benda or perkara or isu. Or anda rasa bila tulis blog ni anda nampak duit aja....... yalah kalau tak update macam mana orang nak datang, kalau orang tak datang macam mana nak ada income....

Apa-apa pun tak kisahlah apa aja yang anda fikirkan... Yang penting rasa seronok bila benda yang kita tulis orang baca dan keseronokannya lebih lagi bila dapat moderate comment, kita dapat approve or reject comment from pembaca kan.......

So saya rasa kita tulis blog ni mesti ada minat dan buat benda yang kita suka, jangan rasa terpaksa. yang lain tu mengenai dapat income tu kiranya sampinganlah. ada kiranya bonus, kalau tak ada pun tak kisah sebab memang kita suka berblogging apa.....

Satu lagi kadang2, memang tak ada idea kan nak tulis apa...so ada aja idea tulis dalam handphone, pas tu bila ada masa tulis le citer, contohnya bila anda berjalan-jalan nampak sampah merata-rata, so dalam handphone > notes tu tulis le sampah, so bila ada masa kat depan komputer tulis le citer pasal masyarakat yang ikut suka buang sampah aja..... apa-apa pun selamat berblogging.....

29 comments:

honeylanz said...

selamat berblogging jugak ;)

miss nina said...

rasa ternanti2 bila nak tgk komen kawan2 blogger
rasa senang hati bila dapat kongsi cter

Si Kenit said...

eh eh
samalah
i pon kalau ada idea teros simpan dalam handphone
pastu baru create dalam post entri
hehehee =p

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hoho. l0lly xtapis k0men. lantak je k0men camane pun huhuhu.

Miss Rouge said...

suka blog sebab boleh membebel banyak2 dalam blog pastu type laju2 hihihiii

HaiDa HiDa said...

salam..
masa mula2 saya aktif ngan blogging ni blh dikatakan 3 4 entri saya post dalam satu hari.. tpi skank dh kurang ckit.. bukan sebab income tpi rasa seronok ble dapat share apa yg berlaku seharian.. lgpun blog ni kan dh mcm diary kita (tpi masih terbatas lah.. bukan smue leh share).. ble ada org komen lagi seronok, mknanya apa yg ingin saya kongsi tu mendapat perhatian teman2 blogger.. tpi tak pernah kecewa pn kalau xder komen.. kalau ada tu, satu bonus lah tuk kita.. :)

jfook said...

I write everything crosses my mind. :P

rasp said...

i enjoy berblogging and reading blog lain....

sweetheart said...

sy seronok. banyak yg kita dpt blaja dan mgkn org lain jg dpt blaja drpd kita...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

me suka kalo orang drop komen.tu hari2 nak tulis belog.terima kasih selalu jengah belog kita.

Dayung Serian said...

rasa seronok sebab dpt meluahkan apa yg tengah dlm kepala...tak kisah la org suka ke tak baca apa yg kita tulis, yg penting dah tulis...post...ada org baca...org komen itu dah buat kita rasa seronok.

mahira oya said...

selamat berblog..
rasa cam sonok..

Solehah said...

just catatan peribadi..pandangan dari sudut pemikiran saya..nak kongsi pengalman n info..sbb tu semua kot buat rasa nak terus menulis.

Rabia Sensei said...

Start tulis blog sebab nak meluahkan perasaan kecewa putus cinta. Jadi entry blog yang awal2 dolu semua pasal hati dan perasaan. Then sekarang dah lebih terbuka. Just tulis and share apa saja yang terlintas di pikiran.

Kie-yu said...

blogging utk share info dgn semua org~

nabilah_2908 said...

hmm...selamt berblog juga...

bila berblog kena la ada rasa seronok..so automaticly n3 kit apun seronok untuk di baca.. :)

tp bila kita buat n3 yg sedih..sure mood kita tgh sedih gk kn..? :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ANAK BAPAK

encik tikus said...

Yup,betul ape yang kamu cakap,rasa gembira bile dapat moderate comment.Menunjukkan orang lihat entry yang kita tulis.

Saya buat blog sebab minat sangat menulis.Hahaha :D

Sharinginfoz said...

dear all: memang betul, berblogging memang membuatkan kita happy

azzey said...

Memang enjou tulis blog nih.... lg2 klu ade comment dr kengkawan....rasa klu dlm 1 hr x update ....mcm something missing....dan satu ketika boleh jadi kenangan untuk kita & family...lagi2 org2 yg tersayang....

Mohd Adziim said...

Kadand-kadang tertekan juga nak update blog ni.

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

berblogging.....best
dapat kenal kawan baru
dapat belajar dari kisah kehidupan kawan2....

maslinamansor said...

bila dapat modal untuk menulis... belambak skali datang.

Kalau tak dak... Senyap gak la...

velasrizal said...

yg penting jadi diri sendiri kan..

~ ReD ~ said...

bila dpt menulis kat blog, rasa puas sebab dpt share something dengan pembaca.

agak sakit jiwa gak la kalau xde idea nak update...

hanis aleeya said...

dah mula rasa malas nak tulis blog. mungkin akan terbengkalai sampai hujung tahun..

fndrocka said...

SERONOK TULIS BLOG..TAK KIRA masa...macam tuis status fesbuk gak..haha

ct fad said...

enjoy bile wt entry, ade org comment..rase dkat di hati dgn pemblogger2 yg lain..

ASaDa RyutaRo said...

hohoho~

sekarang sudah jatuh cinta dengan dunia blogging.. huhu~


sampai FB pun dh jarang mo jenguk. hahaha

selamat berblogging jugak! =)

munster said...

sebab nak share benda best tapi bukan nak cerita personal :) kena tau mane personal.pentinggggg sangattttt