Pages

Monday, May 10, 2010

Kerja Dari Rumah????

Hmmmm, kalau kerja aja kena pi pejabat kan. tapi ada juga orang yang bekerja at home. Yalah di zaman teknologi serba canggih ni, benda ni tak ada halangan. So at the same time memang dapat manage personal thing dan kerja dengan lebih baik kan. Apa orang kata, "work-life balance".

Hmmm, benda ni boleh dibuat sebab kita boleh buat video conferencing, boleh menggunakan internet untuk berinteraksi, tak kisahlah e-mail ke, facebook ke, instant messaging ke, skype ke, webcam ke, macam-macam lagi.

Kalau kerja kat rumah, tak le perlu susah-susah habiskan masa kat jalan raya, traffik memang teruk kan, boleh jimat duit minyak, tol, parking dan macam-macam lagi kan. Kalau tak silap inisiatif ni dah dimulakan oleh banyak syarikat swasta dan Kerajaan pun dah buat dan based on data from the government, pekerja dapat jimat RM500 sebulan dan produktiviti meningkat sebab ianya lebih flexible.

Tapi keburukan kerja di rumah ialah kalau yang tak disiplin susah le. yalah kan rumah kan kita kena kawal sendiri, kalau asyik berinternet susah juga kan. Satu lagi, kalau broadband slow macam mana, hmmm teruklah line asyik putus aja.... Ada yang rasa lonely pulak bila kerja kat rumah sebab tak bersama dengan kawan-kawan.

Apa-apa pun OK kalau diberi pilihan dan make sure bila dah kerja kat rumah kenalah perform ya dan tunjukkan ianya baik.

19 comments:

Kancilbiru said...

nak kerja kat opis, tapi tak mau la lama sangat..kalu masuk pukul 8 habis pukul 3 macam best la jugak...hehe

maslinamansor said...

kerja dari rumah kena betul2 displin. Kalau tak senang jer nak gagal.

Ieda Al-Habsyi said...

beshhnyer kalau dapt kerja dari umah, huhuhu! :)

sweetheart said...

keje kat umah semangat mesti mau kental... kalau tak, mmg tak kemana. nama pun duk umah kan. boleh menyumbang ke bermalas-malasan. hee...

Mohd Adziim said...

Kerja di rumah, bergantung pada jenis pekerjaan la kan?

Ms. Morrison said...

kerja kat rumah memang best kalau income yang dapat beribu..mcm designer ke, writers ke.. ( tapi writers kat msia agak susah nak dpt royalti buku mcm j.k rowling..heehe)
me dulu freelance juga editing kerja2 budak uni punya paperwork, buat translation, buat press release..tapi payment semput..sampingan boleh la kot ek..

relevan said...

Tak boley nak buat kerja kat rumah..sebab saya kerja kontrak saja..Cleaner..

rasp said...

how i wish i leh kerja kat rumah...
i have a friend yg dah over 6 years kerja kat rumah...
syiok je tengok dia....

Solehah said...

saya setuju kalau majikan ambik pendekatan macam ni..bnyk cost boleh di kurangkan termasuk elektrik, air office..milo, gula, kopi nescafe office pun jimat..hehe

~aSHa~ said...

bestny kalo dpt keje dari rumah dgn gaji skrg..ehehehe...

fikah mus said...

sokong..sokong..
bab line internet tu, kena la diupgrade biar jadi mantap dan laju tanpa perlu bayaran yang tinggi.

velasrizal said...

senang tgk anak bini kt rumah bila keje dari rmh..blh bgn tdo lmbt sket..

Apabila Posmen Mula Merempit

Kaseh NazLieza said...

mmg suka n berminat utk bkerja dr rumah..tp until now xjumpa yg btol2 benar...boleh share kan dgn kami jalan2 yg benar utk bkerja dr rumah??

icee-yah said...

em.so far takde lg rase nak kerje dr rumah..hehe...my b dah tue nnt kot..kuikui

Miecyber said...

Saya suka kerja di rumah..lebih selesa..

Bro Framestone said...

aku kekdang koje gak dari rumah...

wat free lance untuk beberapa company..

alhamdulillah.. ade gak income

BroFramestone Blog

Kyuubi_85 said...

kalau nak keja dr rumah mesti disiplin kuat. n rasanya ianya sesuai unutk persendirian je. mcm freelance tu.

fndrocka said...

jual burger kat rumah

kakyong said...

kerja di rumah ni memang perlukan disiplin..
kalo anak kecik2 lagi, sgt memerlukan understanding pasangan..
mcm kakyong anak2 kecik2 lagi umur dari 21 bulan - 4tahun 3 bulan... memang sgt2 mencabar.. boleh kata masa lebih kpd anak2 drp mbuat kerja... huhuuu...

kalo ade pembantu utk jaga anak2 & uruskan kerja2 rumah, selain memasak, rasa nya sgt berbaloi kerja dari rumah..