Pages

Saturday, May 15, 2010

Belajar Bahasa Mandarin Wajib?????

Apa pandangan anda kalau kanak-kanak di sekolah rendah diwajibkan mempelajari bahasa mandarin. Ni salah satu bahasa Cina le, ada yang kantonis tapi kat Malaysia saya rasa memang mandarin ni popular le.

Itulah yang terjadi di salah satu bandar di Indonesia, Lamongan yang mana mewajibkan pengajaran bahasa mandarin. Yalah kita tahu yang negara Cina ni sekarang ni menjadi salah satu dari superpower di dunia so sebab itulah inisiatif tersebut telah diambil.

Bagi saya memang bagus untuk mempelajari bahasa ketiga, tak kiralah bahasa mandarin ke, tamil ke, spanish ke, apa-apa le. jadi kita tak le tertipu kan. satu lagi boleh menambahkan ilmu pengetahuan kita kan.

6 comments:

Nadia arRumaisha said...

Best jugak blaja bahasa lain....

Amanina said...

tengok movie + drama yang guna bahasa lain pun boleh membantu. haha. contohnya bahasa korea. :D

Mohd Adziim said...

kat malaysia ni sangat perlu untk belajar bahasa ni.
Tmbh2 aku yg kdng berurusan dgn patient cina. ada yg ckp kantonis ada mandarin..tu x msuk lgi hokkien dn lain2 cabang bahasa cina.

JMR said...

pernah belajar setaun..pastu lupa...ke laut jawabnya...

icee-yah said...

memang bagus pun..kalau me dah ade anak msti me sokong..kalau nk tunngu kat u baru belajr lmbt la..

rasp said...

i sokong untuk ajar anak bahasa ketiga...
tak kiralah bahasa apa...
lagikpun life is a learning process kan...