Pages

Friday, October 8, 2010

Skim "Sedekah", Macam-Macam Sekarang Ni

Masa pergi ke salah sebuah bank di Taman Melawati terjumlahlah risalah ni mengenai "skim sedekah". Lepas tu diaorang sertakan "kisah benar", orang yang telah berjaya mendapat antaranya RM400,000 hasil daripada "sedekah" orang ramai.

Caranya mudah aja:
  • Bank-in RM30 kepada peserta yang tertera dalam risalah tu then anda lekatkan deposit / transfer slip anda sebagai bukti "sedekah"
  • Then isi nama anda dan akaun anda dalam borang tu
  • Photocopy banyak-banyak then edarkan kepada orang lain untuk "sedekah" pada anda pulak
Secara peribadi, ianya tak patut, nak sedekah pun kena ada condition ke? Yalah kena sedekah kepada orang yang terdahulu then kena cakap pulak siapa yang sedekah (yakni orang yang photostat) risalah tu le. Sebaik-baik sedekah biar orang tak tahu then sedekah kepada yang betul-betul memerlukan.

Ini pendapat saya ianya tak lebih daripada piramid skim yang menggunakan "sedekah" sebagai menghalalkan cara mereka. Kalau pandangan saya salah minta maaf, maybe anda ada pendapat tersendiri.

13 comments:

azzey said...

Sharinginfoz: klu nak sedekah pon sedekah je ler......diam2 sudah kannnnnnnnn......mcm2 hal skrg ni...

Hazzy Ishak said...

sekarang ni kat bank2 makin byk peminta sedekah tunggu, yang budak tu bukan main ramai.

maslinamansor said...

matlamat 'songsang' nie...
Kalau nak buat pun jangan la letak nama 'sedekah'...

the bert said...

mcm2 cara org skrng nk dapat duit cepat..x kire betul ke salah ke..asal duit dapat..

lydzar said...

setuju dgn awak, sedekah seeloknya dirahsiakan orang dan jumlahnya. kalau setakat nk show off tu dh bukan derma/sedekah dah..

kalau skim macam ni, laagi lah, toksah layan langsung

ardinihumaira said...

diorang memang suka hantar email ataupun surat. kekadang rasa nak g hanto surat diorang kat polis biar tangkap je orang cemni. ada lak cari duit dengan cara macam ni.sian kalau orang yang tertipu. hu

naz said...

mereka takut orang tak mahu menderma tanpa bukti kutipan. tetapi kalau dah tipu semua boleh jadi kan? janji dorang masyuk haha

DKosongLapan said...

ini dah lame dah oghang buat...... peghonah terbace yang jenis bank in kan duit kan orang lain...... dan orang lain pulak akan bank in kan kepada kite...... macam2 caghe oghang nak buat duit mudah.....dan menipuuu

relevan said...

Sedekah di alaf ini agaknya kot..

velasrizal said...

sedekah pn nk pkai piramid skim? mcm2 skrg ni.,.

toyolkiut said...

mende ni dh lapuk..
tp still ada org yg join jg kan..
kesian..duit terbang gitu2 je..
xde betul nye skim karut-marut ni..

Oong-ong said...

macam2...zaman dah terlalu moden..smpai sedekah pon dah mcm ni cari nye

eelobor said...

di panggil sedekah ker tuh? itu menipu namanya bro.... ko sengih jer pada org yg bg borang kat ko. pastu ckp aku dah sedekahkan senyuman dengan penuh ikhlas (sambil buat muka ala gitu2)