Pages

Wednesday, October 6, 2010

Gores dan Kalah

Credit: puisikabur

Betul ke orang cakap "gores dan menang" tapi rasanya ramai yang terpedaya dan tertipu dengan skim ni, ianya lebih kepada "gores dan kalah". Mana ada menang, rata-rata duit melayang begitu saja dan hadiah yang diberi hanyalah barangan elektrik dan penapis air yang nilainya tak seberapa.

Banyk orang yang terpedaya dengan helah ini, siapa nak bagi kereta free. Modus operandinya senang aja:
  • Cari pelanggan kat bank, ATM, shopping complex, LRT dan tempat2 awam
  • Tunjuk pemenang terdahulu dan bagi kad untuk digores
  • Lepas gores dapatlah menang barangan berharga, i.e. kereta
  • Bawa pelanggan ke syarikat tersebut then cakap perlu bayar insurans untuk keluarkan kereta
  • Bayar dengan keluarkan duit ataupun gadai barangan kemas berpuluh2 ribu
  • Then last-last dapat benda yang tak setimpal
Bagi saya senang aja, awal-awal lagi cakap tak berminat, biarlah orang cakap tak sopan santun ke, tak mesra ke, jangan bagi dia explain sudah. Kalau nak bagi, tak perlu le gores, bagi kunci kereta then ambil le tanpa apa-apa conditions.

Berhati-hati dengan skim yang kembali semula ini. Jangan tertipu dan ditipu, jadilah pengguna yang bijak.

18 comments:

Kaseh NazLieza said...

saya pon pernah gores tp xpernah menang pon..

lydzar said...

betul, kena buat bodo je ngn orang2 yg hulur kad gores dan kalah ni. kalau dilayan, mmg 98% bakal terpedaya

velasrizal said...

mana de syarikat senang2 nak bagi hadiah mahal2 kat org ramai sesenang gores cmtu aje.. mesti de udang di sebalik batu. kalo nak menang peraduan petronas 1 yang ofer keta mahal tu pn kena isi borang

DKosongLapan said...

tapi deme yang terlibat dengan gores dan menang ni pandei...deme ikot peredaran mase.....deme sesuei kan dengan sekaghang ni...itu yang ghamei bulih tertipu tuuu..... jadinye berhati2 le kome....jangan mudah terpedayeee

Ieda Al-Habsyi said...

huh! mengarut je semua ni, pelik sebab masih ramai yg kena tipu, takkan tak baca akhbar? tu la..cepat sangat terpengaruh dengan hadiah lumayan....

sahromnasrudin said...

"kami student..takde duit"..itula alasan yg aku bagi klu depa dekat dgn aku huhuhuh

Azman Roslan said...

orang kita mudah terpedaya dengan janji barang mewah..

ardinihumaira said...

dni pernah gak gores2 tapi tak dapat pape.. hu

AshAnas said...

my MIL kena dlm bln puasa hari tu... tp yg ni cabutan bertuah... SIL yg cabut, dpt hadiah microwave oven... klu skali tgk rupa dia nmpk cm mahal la... org tu pun bgtau hrga microwave oven tu dlm RM3000...

pastu diorg ckp nk amik hadiah ni, kena beli dulu something dr kedai (kiosk smntara kt pasaraya je sbnrnya) diorg. kena beli something yg harga RM400 ke atas... belek punya belek yg harganya 400 dh takde, tinggal la yg plg murah harganya lbh kurang RM2000. sebuah vakum yg de air kt dlm die...

dipendekkan cerita setelah MIL n SIL mgumpul duit, amik dr ATM, duit PTPTN SIL, duit MIL jual telekung, habis la 2000 bg kt diorg...

kononyya bwk blk brgn nilai 5000 la... my husband tau, mengucap panjang die...

dh la jenama x prnh dgr. pastu klu cek blk kt kedai2 letrik, microwave avon yg plg mahal xde pun sampai 2000. klu diikutkan hrga microwave oven yg MIL dpt tu dlm 700 je, vacum plk, 400 je... tp MIL n SIL dh terkena, lesap 2000 cmtu je...

nasihat pd semua, jgn percaya... pesan2 la pada mak2 korg yg dok kt kampung... sasaran golongan ni is org2 yg kampung gini la... yg sedihnya, SIL yg dok bljr kt IPT pun leh terkena... skrg br nk nyesal... hbs duit PTPTN dia...

azzey said...

Sharinginfoz: dh ramai yg tertipu....jd berhati2lah!

Sumijelly said...

bila ada orang dtg, cepat2 cakap tak mahu dan berlalu laju2..
nanti terpedaya lak...


Sumijelly.com

cikgu isza said...

saya selalu kata.. awak ambik jerlah hadiah tu.. takyah susah2 kerja macam ni... menipu orang..
hehehe..

AngahSayang2314 said...

gores2 tapi angah tak pernah menang pun

relevan said...

Pernah juga cuba mengores dulu..tapi dapat hadiah kunci kereta sahaja..kereta nak kena beli katanya..

eelobor said...

dah ramai yang kena, dah banyak pendedahan di t.v, surat khabar serta mcm2 lagi. tp mcm mana perkara sebegini masih boleh berlaku lagi. orang kita tidak ambil berat ker? atau terlalu nak cepat & mudah dalam sesuatu benda?

Kazaztan Team said...

iye pernah di tarik2 di LRT...igt kat diorg pass fylers...rupe2 gores & menang...punya la susah nak lepaskan diri...kalu tahu tu goren & menang tak ingin nak amik...

L@n@ said...

ada balik gore dan menang ni kan .. dah banyak kali keluar paper dgn tv pun ada jugak yg kene tipu .. selalu kite kene kat R&R .. nampak je cina berjalan ke arah kitorang cepat2 masuk kete .. malas nak dengar dan nak layan ..

reb@rn said...

hahahahahahahahahahahahahaha...

sungguh menArik. Sampai sekarang pun masih ada.

DuLu aku pernah buat kerja itu.
Dapat kerja itu pun sebab kEna tipu.
Korang semUa kena hati-hati tAu biLa nak cari kerja.