Pages

Friday, October 8, 2010

Bahasa Remaja

Credit: kain sutera

Sekarang ni macam-macam bahasa yang digunakan terutamanya oleh remaja kan. Sebagai contoh:
  • Mereka (diaorang)
  • Kami (kitaorang)
  • Kamu semua (korang)
  • Seorang diri (sensorang)
  • Sayang (cayang)
Kalaulah dalam interview guna bahasa ni macam mana le agaknya? Sebagai contoh interviewer tanya, "Apakah pandangan anda mengenai kes anak-anak menghantar mak bapa ke pusat jagaan orang-orang tua?"

Diorang tu memang teruk encik tapi kitaorang tak adalah macam tu sebab kitaorang cayang pada mak bapa.

Mesti terbeliak orang yang menemuduga tu, so macam mana nak ambil mereka bekerja jika bahasa yang digunakan tidak professional kan. So memang pelik betul bahasa remaja sekarang kan tapi I am sure ramai yang guna, bukan setakat remaja tapi orang dewasa juga. Macam-macam jenis bahasa kan?

20 comments:

Norziea AfiQah said...

salam... lucu pla sy ngn en3 ni..ehehe.. kalau la sy temuduga mcm tu..hehehe =D

Hazzy Ishak said...

kihkih
tak pernah pulak guna, kalau org2 KL iye kot

maslinamansor said...

mesti fail interview tue... hehehe

DKosongLapan said...

contoh terbaik bile anto SMS.....
adoileee....uoll katne.. pe skunk....

jenoh awok nak pahammmm.....

Azman Roslan said...

semua contoh tu aku biasa guna kecuali 'cayang'.. heheh

lydzar said...

kalau setakat borak ngn kawan2, ok la. tp kalau acara formal esp interview, sila guna bahasa yg lebih sesuai la

eelobor said...

sekurang2nya ada maksud yang jelas lagi & tidak nampak sangat dari segi salah ejaan. bahasa sms yg tak berapa boleh di terima pakai. contohnya, tidak tahu (xtau), dan byk lg tak larat nak list

LiNda said...

Well,
zaman dah berubah ..

sahromnasrudin said...

salam..kita guna bahasa jawa lah huhuhuhu

velasrizal said...

semua negara hadapi masalah yg sama..
plg teruk jepun

Anne said...

sure kena reject....:) macam tak bersopan & beradab la pulak kan.

Wahida Nasution Thakhrim said...

boleh guna tapi kena ingat dengan siapa kita bercakap.. paling tak tahan kalau ada perkataan yang sengaja dipanjangkan.. contoh : kitew, apew dan beberapa perkataan lagi yang tak saya tahu..

Adziim said...

Agaknya kalau yang terguna masa pergi interview tu memang jenis tak pandang serious dengan life agaknya, fikiran tak profesional.

azzey said...

Sharinginfoz; mmg susah nk fhm bahasa remaja skrg.....ada tu spi sy sendiri x fhm apa yg anak sms kan! hu3....

Fitrihadi.com said...

kah kah kah..kelakar dialog yg temuduga tu.. :p

cikgu isza said...

bukan remaja jer guna bahasa macam tu..

selalunya.. bila berbicara dengan rakan sebaya.. deme guna bahasa macam tu.. tak kisah ler tua atau muda..
:)

Hairil Rizal said...

Jangan terkejut kalau saya kata saya pernah jumpa calon yang ditemuduga guna bahasa macam tu...

ardinihumaira said...

biasanya kalau interview guna bahasa betul.. macam jawab karangan exam juga.. contohnya yang guna loghat negeri.. pasti guna bahasa yang betul juga. takkan guna loghat dia dalam karangan kecuali mereka yang mungkin tak tahu beza bahasa Melayu dengan loghat/bahasa remaja ni hehe

relevan said...

He he..Bahasa jiwa bangsa.. belum lagi gaya bahasa pasar seperti..'' Lu gua ''..

toyolkiut said...

kdang2 pening jg nk fhm bila tinjau blog remaja2 yg guna bhasa lain mcm ni..
rentak berbeza...