Pages

Wednesday, October 13, 2010

Pemilikan Kad Kredit Jatuh 16%: Cukai Perkhidmatan

Masih ingat lagi tak dengan pengenaan cukai perkhidmatan (service tax) sebanyak RM50 bagi pemegang kad kredit dan RM25 bagi supplementary card bermula 1 Januari 2010?

Mengikut bernama, impak daripada tax ini menyebabkan penurunan pemilikan kad kredit sebanyak 16%. Actually saya salah satu daripadanya yang telah membatalkan satu kad kredit dan sekarang ni hanya memang satu credit card. Itu pun untuk emergency.

Harap-harap yang masih guna kad kredit tu, sama-sama le kita jadi pengguna yang berhemah dan tidak menjadikannya sebagai cara untuk kita berhutang kerana "interest / profit rate" yang dikenakan sangat tinggi.

By the way, kerajaan telah mengumpul RM275.5 juta sehingga bulan lepas. Banyak kan, di harap cukai yang dipungut dapat dimanfaatkan untuk membangunkan negara dan juga memberi manfaat kepada rakyat. Rasanya by the end of this year dapatlah collect at least RM350 juta. Memang banyak kan.

9 comments:

azzey said...

Sharinginfoz: kita sbg pengguna yg mesti bijak berbelanja kannnnn....

sahromnasrudin said...

org kampong mcm aku tak pernah langsung ada kad kredit..tak tau nak sweep kat ne????

ardinihumaira said...

memang kena guna secara berhemah kad kredit ni ;)

amirah said...

biarlah pembangunan yg memberi manfaat pada rakyat..

My Little Diary said...

salam,
saya tak pakai kad kredit ni... hehe... bila takder duit, dok diam2..

sweetdarling said...

Salam Tuan Umah,

Pemberitahuan, saya dah bertukar bloglink yang baru... http://sw33tdarling.com.. anda dijemput, silalah berkunjung

DKosongLapan said...

same le kite..... takyah pening kepale dok memikir nak bayo bil Kredit kad.......

maslinamansor said...

sebab kad kerdit... ramai orang muflis di usia muda..

relevan said...

8 bank mohon untuk kad kredit ni tapi tak pernah lepas..elok juga rasa..