Pages

Friday, October 1, 2010

Jom Kira Zakat Pendapatan (Kalkulator)

Nak kongsi mengenai cara mengira zakat pendapatan. Kalkulator ni saya dapat from Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ).

Sebelum itu nak kongsi mengenai syarat-syarat wajib zakat:
  • Islam
  • Merdeka
  • Milik sempurna
  • Cukup nisab (bersamaan 85 gram emas nilai semasa)
  • Cukup haul (genap setahun)
  • Niat untuk berniaga (zakat perniagaan sahaja)
Boleh rujuk secara terperinci pada syarat-syarat wajib zakat.

Sebagai contoh:
  • Pendapatan tahunan ialah RM26,000 (RM2,000 sebulan dan bonus satu bulan)
  • Isteri seorang
  • Tiada anak
  • Pemberian pada ibu-bapa sebanyak RM1,000 setahun
  • KWSP 11% bersamaan 2,860
  • Carum kat Tabung Haji (institusi yang bayar zakat) sebanyak RM50 sebulan or RM600 setahun
So berdasarkan contoh di atas:
  • Pendapatan yang layak dizakat ialah RM9,540
  • Jumlah zakat setahun ialah RM238.50 (RM9,540 X 2.5%) or bersamaan RM19.88 sebulan
Dalam satu hadis yang dipetik dari buku Fadhilat 'Amalan Berdasarkan Hadis oleh Syeikh Mahyudin Achi:

Maksudnya:

Lindungi harta kamu dengan zakat, ubati pesakit kamu dengan bersedekah dan tolakkan bala itu dengan doa.

15 comments:

Kaseh NazLieza said...

bagi yang layak berzakat...diwajibkan berzakat ea kwn2..

DKosongLapan said...

bagoih buat ni.....zakat pendapatan.... kughang2 nye....mase yang kite cughi (curi) tulang tu dapat le dikaber....

maslinamansor said...

siapa yang baru bw keluar kwsp... sila bayar zakat juga yer... :)

icee-yah said...

bagusnye sahringinfoz btau pasal zakat ni..dah lame ic nak cari..hihi

ardinihumaira said...

bayo jangan tak bayo.. ;D

toyolkiut said...

ingatan buat TK..
trima kasih..

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
thanks for the info.
bole la digunakan ntok mase hadapan.
maksod nye lepas sy dah berkerjaya.
huhuhu.
=)

AngahSayang2314 said...

cepat sapa yg kena bayar zakat nie

sahromnasrudin said...

alhamdulillah...sy punya RM 22 je..buat potongan gaji huhuhuh

|| NaFiRaa || said...

ilmu yang sangat berguna nih.. tq..:)

luahfikiran said...

SALAM,
BAGUS N3 NI. BERMAKLUMAT !

relevan said...

tq..berkongsi info..

LiFe KaMi said...

nk tanya pndapatan setahun tu dah tolak bayar hutang keta,rumah atau lain2 ker...

Sharinginfoz said...

maslina: betul tu

icee-yah: i am glad that u like it

life kami: rasanya tak perlu tolak hutang kereta or rumah sebab itu part of perbelanjaan, apa-apa pun boleh check dengan ppz

Anonymous said...

Tapi kalau jumlah bayaran keta ngan loan lain2 dah sampai RM8000, camana lak ek?