Pages

Saturday, October 23, 2010

Kebaikan Pinjam Along

Ada yang google "kebaikan pinjam along". Bagi saya banyak keburukan daripada kebaikan. Kebaikannya dapat duit cepat, tanpa cagaran, tanpa banyak soal, tanpa paperwork TAPI keburukannya sangat banyak sekali.

Interest sangat tinggi, then tak Islamic (a.k.a riba, of course ada juga kot berlandaskan syariah), kalau tak bayar or lambat mesti kita kena cari, hidup tak tenang, kemungkinan harta-benda termasuk keluarga rasa tak selamat dan banyak lagi le.

So seboleh-bolehnya elakkan pinjam daripada along or hidup berhutang. Sama-sama kita ingat mengingati, macam rumah dan kereta rasanya sukar sikit tapi yang lain cuba-cubalah. Yang penting hidup mengikut kemampuan kita.

13 comments:

ardinihumaira said...

banyak keburukannya dari kenaikan, kan :)

eelobor said...

saasaran along adalah kepada peniaga2 kecil yang kesempitan wang dan mengalami karenah2 dengan bank2 utk membuat pinjaman. peratus org perseorangan tidak ramai walaupun tetap ada & kebanyakkan mereka yg meminjam adalah di sebabkan untuk bisnes

e5 said...

sekarang nie kemahuan melebihi keperluan...yang tak perlu dibeli itu yang nak dibeli...nahaiiiii

nadey said...

kebaikkan ....senang dan mudah serta pantas mendpt duit!

velasrizal said...

ada kebaikan pun akan menjuruskan kpd keburukan

|| NaFiRaa || said...

erkk.. ade kebaikkan ke pinjam ngan along?? x payah lah.. buruknye lagi banyak dari baik..

eiela said...

mana ada kebaikan pinjam dari along nih,,cuma nak dapat duit segera bolehla, tapi lepas tuh,,tau la natijahnya cuma along yang benar-benar ALONG je kalau kita pinjam takkan takde keburukan dia.

J.M.R said...

ada org ngh wat research psl kebaikan along utk ekonomi malaysia kot..hehehe

relevan said...

Jangan menempah..tapi kalu dah terlajak juga pinjam along..jangan lupa membayar..

hazman aka species1980 said...

saper la agaknya yang cari info cenggini

azzey said...

Sharinginfoz; jgn menempa susah dgn meminjam dari along ni.....

Teh Tarik Drinker said...

rasanya susah untuk org percaya kebaikan untuk pinjam dari ah long...

tehtarikmemoirs.com

relevan said...

Pergi saja ke Syarikat Keewangan berlesen...