Pages

Friday, October 15, 2010

Hati-Hati Dengan Fake Maybank2u Website (Penting!!!)

Saya mendapat info ni from blog ck5354 (sorry tak letak permalink untuk mengelakkan org ramai tersilap click). Nampaknya sindiket ni ingin memperdayakan pengguna maybank2u untuk memberi username, password dan TAC code dan mereka akan menggunakannya.

Cuba lihat betul-betul perbezaan website yang betul dan yang tipu. Yang betul of course ada:
  • Tarikh, hari dan juga masa kita login
  • Tiada peringatan "Please make sure you login at the correct Maybank2u.com URL/Address"
  • Susun atur layout dan spacing memang lari
Tapi of course kita tak perasan semasa login kan, yang penting, JANGAN SEKALI-KALI LOGIN MELALUI LINK FROM E-MAIL.

Satu lagi kalau bila kita pergi kat main page memang benda alah ni keluar, "This site is under construction".

Jom kita cuba tengok apa ada dalam website TIPU ni. Saja aja masukkan username dan password yang tak betul. Kalau masuk yang betul maknanya kita bunuh diri le bagi password kat dioarang.

Lepas tu dioaorang mintak TAC Code, yang ni biasanya diperlukan untuk kita buat pemindahan wang ataupun sebagainya. Sekali lagi masuk yang dummy punya. So memang bijak diaorang ni selepas masukkan username dan password, kita bagi pulak TAC Code so diaorang bolehlah buat sesuka hati dengan akaun kita.

Seterusnya benda alah ni keluar, "Your request to secure online banking details and account was successful. As part of our security measures, you are required not to access online banking till 5:20PM Today".

So dalam masa tu diaorang akan masuk akaun maybank online then seterusnya buat apa-apa transaksi. So siapa yang rugi, kita juga, so jadilah pengguna yang bijak. Jangan sekali-kali click link melalui e-mail.
Baru aja nak report kat maybank2u nampaknya website ni dah kena block "reported web forgery".

22 comments:

ardinihumaira said...

dasyatlah...
hampir sama web dia... kesian pada yang tak peka dengan benda ni.. dah bertahun2 orang cakap jangan percaya email punya.huhu

azzey said...

Sharinginfoz: mcm2 kekdah org nak menipu nih......sy x pnh masuk pon website ni....

Hazzy Ishak said...

hari pernah review kat blog pasal ni, cimb pun sama jugak

amirah said...

uishhh..dasat la..kalau mcm ni dah brape byk dah yg tertipu agaknya

Suliana said...

selalu dapat emel macam ni.. semak je dalam mailbox, terus delete..

DKosongLapan said...

kene brhati2 dengan website2 dengan email phishing......pastikan dengan betoi yang bende2 ni official....kalo tak kompom ... telepon pihak bankkk....

sahromnasrudin said...

salam..org kampong cam sy tak pernah gune Maybank2u

makdara TERdiva said...

email mcm ni hari2 MDT dpt..tp nape maybank jer??? felik..felik...

ken said...

yeah.. banyak scam!

AngahSayang2314 said...

lepas nie kena berhati2 bahaya tue

darkbatman said...

bahaya btol..

relevan said...

Tq Nik..ini info bagus ..

sweetdarling said...

tgk kat http tuu... kalau htpps:// maknanya betul laa...

ada huruf S ke tak, itu penting

Anne said...

thanks for sharing bro.
Anne pun pernah terima something cam ni, obviously SCAM/FAKE sbb Anne tak pernah pun ada akaun kat bank tu..

Lagenda said...

thank kerana berkongsi info nih.

Anna Boleyn said...

salam..

uhhhu.bahaya betol.kalah hana, tak bley nak detect. nasib baik tak pernah bukak link dari email.

p/s ;ini misi membalas 172 komen! batch kedua selepas membalas komen dari 98 blogger. wawawa...
tak pe lah demi kalian semua yang selalu tinggalkan komen di HLN. tanda penghargaan :) Thank you so much! :)

Tn.Punya said...

memang betul tu.. ada dah kaji site tu memang SPAM.. jangan terpedaya bro.. hati2 k

toyolkiut said...

peringatan yg sangat baik..
TK klau dpt email2 cmni slalunya terus delet..mmg karut je sume tu sbb TK mana ada pbankan online..

velasrizal said...

nsb bek xde akaun maybank

eelobor said...

wah...aku selalu buat trasaksi melalui m2u nie. bahaya weiii, kena hati2. thanx bro...

Ika Razak said...

bukan setakat ni je.. ade tu die kol pulak mintak 4 digit no last kat belakang kad ATM tu.... kalau orang yang tak peka takut die g bagitau.

sy sendiri tak sure ape yang diorang buat dengan no tu..

kakyong said...

tu la kakyong pun terima lagi email2 mcm ni.. mujur la semua masuk ke spam.. tp ade juga terlepas ke inbox.. mujur le beringat2 sbb ade baca kes yg blogger sampai ilang rm1k..