Pages

Thursday, October 28, 2010

Pinjaman Beli Rumah 100%: Pandangan @Komen Bajet 2011

Sebelum ini kalau nak beli rumah, kena ada keluarkan wang pendahuluan @deposit sebanyak 10%, so maknanya kalau harga rumah RM200,000 kena simpan duit sebanyak RM20,000 tetapi sekarang ni bagi yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan, wang pendahuluan sebanyak 10% tidak diperlukan jika rumah yang nak dibeli kurang daripada RM220,000.

Personally, saya rasa ianya sangat baik bagi membantu mereka yang baru sahaja bekerja untuk memiliki rumah. Walau bagaimanapun, Kerajaan kena menangani isu rumah yang tak siap @terbengkalai dan at the same time peminjam kena bayar ansuran bulanan tetapi rumah tak dapat diduduki dan kena juga bayar rumah sewa.

25 comments:

sahromnasrudin said...

AKU SOKONG...pasal rumah terbengkalai tue, kne buat undang2 agar bank yang tanggung coz depa yang lepaskan duit kat pemaju kenapa kita plak yg kne bayar kat bank huhuhhu

Mama Kembar said...

nak tanya, pendapatan below RM3k/mth tu applies to household income or single income ye?

amirah said...

setuju juga dgn cadangan ni. setuju dgn bro nik, kena cari jalan bagaimana nak elakkan projek terbengkalai dan rumah dibuat mcm lepas batuk ditangga

Tn.Punya said...

betul tu..setuju juga cadangan kerajaan bagi pinjaman 100% kepada golong pendapatan kurang dari 3K ni.. maklum jelah bank susah nak bagi pinjam orang yang gaji kecik ni..

lagi satu.. kerajaan memang kena tangani isu rumah terbengkalai..aku ada membeli kes terbengkalai ni.. dah lah umah sewa kena bayar..umah yang terbengkalai pon kena byr dekat bank juga.. apa cerita..

cuma yg sedih ni.. pinjaman perumahan aku yang 100k ni pon bank taknak luluskan.. sapa ada saudara pegawai bank.. tolong aku..huhu

Sumijelly said...

yup../betul....
settlekan dulu rumah yg tak siap tu...
ni duit dah ambik rumah tak siap2...

Sumijelly.com

Anna Da Lady said...

Hmm....ada prons and cons rasanya....memang nampak baik dimana peminjam boleh buat pinjaman 100% dimana tak perlu guna duit sendiri untuk deposit 10%, cuma bayangkanla...bayaran bulanan yang kita bayar tuu pun banyak jugakla kan?hmm...
psl rumah terbengkalai tu, setuju dengan sahromnasrudin....naya je kalau rumah tak siap, kita yg kena bayar..naya..naya...

Kaseh NazLieza said...

lieza sgt setuju dgn pendapata bro...lieza setuju...

daydeck86 said...

Memang setuju sangat dengan cadangan kerajaan itu tapi masalah nyer ada ker rumah below RM220k di KL ni?

hans said...

yups
sokong komen Anna Da Lady

P/S : Mahu Menonton Filem Crayon

tam said...

betul tu,siapkan yang mana ada dulu,ini belum duduk dak bersila..kan susah..

sw33tdarling.com said...

syarat ni applies tuk staf gomen sahaja atau semua rakyat yaa? confuse skit

Sharinginfoz said...

mama kembar: kalau ikutkan bajet 2011, ianya RM3K untuk satu isi rumah tapi dalam perhimpunan umno baru2 ini, ada pemuda cadangkan agar jika salah seorang gaji bawah RM3K perlu dipertimbangkan dan PM cakap OK aja, tunggu dan lihat ya

anna da lady: memang betul kalau boleh tak ada hutang lagi bagus tapi ianya baik untuk cashflow

daydeck: memang susah nak cari rumah bwah RM220K kan sekarang ni kat KL

~aSHa~ said...

ermmmm rasa nak refinance plak..

Halimkk said...

selalunya pinjaman ni untuk kakitangan kerajaan jer yang senang nak dapat. Kalau swasta ni bank liat sikit nak bagi pinjam.

relevan said...

Setuju dengan bajet ini..

ardinihumaira said...

tulah... sian kat rumah yang terbengkalai.. siapkan yang tu dulu..

Mak Su said...

yea! sy suka! sy suka!

rasp said...

satu usaha yg bagus oleh kerajaan...

and i stuju sgt dgn u pasal kes2 rumah terbengkalai tu...gomen kena cari solution utk tu gak...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tapi nak byr bulan2 tu takut tak mampu pulak bagi yang gaji 3K kebawah tu..220K,atlest bulan2 1K kot :p

Amy Syaquena said...

salam..

agak keliru sikit la, 3k tue income seorang or income bergabung ye..

darkbatman said...

btol gak ne bro.. memudahkan rakyat. klau x mane nk cekau sbyk 2.

mahira oya said...

baru tau syaratnya..gaji below tu ye..i see..

AngahSayang2314 said...

betul tue kena tangani gak

eelobor said...

sokong bab isu rumah terbengkalai. kerajaan sepatut lebih peka kat situ dulu kut

PinQib said...

sangat3 membantu kott