Pages

Monday, October 11, 2010

RM4.90 atau RM5.00?


Pagi tadi beli kosmo, the star dan roti canai (kosong dan telur) kat kedai ma*@^ dekat dengan 7-11, Taman Melati. Lepas tu diaorang kira le siap tulis kat kertas then cakap RM5.00 tapi aku tengok RM2.70 (untuk dua roti canai) dan RM2.30. Aik setahu aku, the star RM1.20 then kosmo RM1.00 so macam mana boleh jadi RM5.00.

So suruhlah kira semula, kan dah cakap RM4.90 aja, takkan nak genapkan kepada ringgit terdekat kot? Apa-apa pun kena berfikiran positif, maybe dia tersilap kira. Lagi satu memang roti canai rasanya mahal, gerai depan 7-11, hanyalah RM2.10 tapi hari ni diaorang tutup. Tak apalah, nampaknya lain kali pass aja le, boleh ke macam tu?

23 comments:

Webmaster@Echam said...

Betul tu. Kalo pegi mamak mmg kene btl2. Kalo tak kene tipu. Aku pernah kenekan sekali mamak ni. Masa dia kira tu aku diam je. Lepas dia bgtau harga, aku terus suruh dia kira balik. Kucar kacir hidup mamak tu aku tgk sbb nak ingat balik apa dia kelentong tadi. Last2 aku kirakan utk dia dan hasilnya mmg dia kantoi. Terus aku sekolahkan dia kat kaunter tu jugak.....

Joy said...

hmm boleh lak gitu ye. selalu kedai skrg letak harga RM4.99 then ms cashier punch digenapkan 1 sen maka rm5.00..kang lebih mudah trs tag price rm5.00 ;)

Kancilbiru said...

ee kedai mamak kan memang suka cam tu tau..dulu penah jugak dorang salah kira...pastu kita kira balik untuk dorang..suka ti je nak cekik darah..walaupun seposen tapi kaalu 10 org dah singgit kan..

DKosongLapan said...

kedai mamak stended le..... kalo sughuh kighe balik 2 - 3 kali.....rege mesti lain2....

relevan said...

Mesti tax untuk poket dia kot..walaupun 10 sen..

lydzar said...

amboi2 terernya math calculation dia..kalau sorang dia amek 10sen macam ni, kena 50 orang, mmg byk ler untung dia

noor afzan said...

uihh..
macam gitu sekali eh..
10 sen tu byk beza kalau hari2 camtu.

Mak Budak said...

roti canai mmg sedap .. tp jgn mkn selalu .. hanya sebulan sekali saje boleh mkn .. kolestrol ... hihi

eelobor said...

hehehe, lain kali jgn buat silap kira ngn pakar matematik. anak murid cikgu wan som

sahromnasrudin said...

roti boom lg sedap tau huhuhuhu

akiss ferrero. said...

ayoyoyo apakah siap bundarkan kpd tempat perpuluhan tertinggi. hahaha. hampeh taw mereka, seb baik 10 sen je ;p

cikgu isza said...

mamak.. memang cam tu selalu..
15 kali kira semua lain..

ardinihumaira said...

huhu.. moh kita bawa kalkulator masa nak bayar kasi kira berjemaah dengan beliau

Matjoe said...

nak murah skng ni mmg kene masak sendiri. makan kt luar mahal yg amat

Kalamhati said...

tak baik gitu..5sen pun hak orang..huhu tadak seposen tak cukup sejuta tau..hehe

ProfHariz said...

Mamak failed math ke yg lepas ke malaysia.. Sebenarnya mereka2 ni.. Sepatutnya nak berniaga perlulah math lulus walaupun tak A+

maslinamansor said...

roti canai apa yang mahal sangat tue?

HaiDa HiDa said...

saya pn pernah kne mcm tu.. kadang2 sampai rm2 kena tipu.. tpi time bayar tak sedar sbb x kira.. ble blk rumah baru perasan.. huhuuu..

PinQib said...

sedekah jer lahhh.. da nasib badan

J.M.R said...

bley lak genapkn gitu lak kan..iskh2..

Hairil Rizal said...

10 sen pun duit kita gak.
Tak patut tu...

Anne said...

nasib baik bro alert & matematik laju.

LiFe KaMi said...

itu standard diorg bro.. kalau mkn byk2 plak, dia kira skit punya laju, cuba test sruh dia kira blk grenti betukar harga lain plak..