Pages

Friday, October 22, 2010

Harga Telefon Bimbit@Handphone Lebih Murah: Pandangan@Komen Bajet 2011

Dalam bajet 2011, Kerajaan telah mengecualikan cukai jualan ke atas telefon bimbit@handphone berkuat kuasa serta merta:

"Pada masa ini, telefon bimbit biasa dikenakan cukai jualan 10 peratus manakala telefon bimbit yang mempunyai pelbagai aplikasi seperti internet dan personal digital assistant (PDA) dikecualikan cukai jualan. Bagi tujuan penyelarasan, Kerajaan mencadangkan cukai jualan, dikecualikan, ke atas semua jenis telefon bimbit."

Memang satu langkah yang bijak bagi membolehkan orang ramai membeli dengan harga yang lebih murah. Lagipun, telefon bimbit sekarang ini tidak dianggap sebagai barangan mewah.

So sebagai contoh kalau sebelum ini harga handphone ialah RM500, selepas bajet 2011, harganya menjadi RM454. So ianya penjimatan sebanyak RM46. So apa pandangan rakyat jelata semua?

30 comments:

sahromnasrudin said...

tak membantu sgt..kalau orang biasa mcm aku la, tak tukar henpon setiap bulan woo..org kaya je yg tukar henpon setiap bulan...

AngahSayang2314 said...

wahhh kalau macam tue la... best tueeeeeeee.... heheh elak cukaiii

Hazzy Ishak said...

ada harapan lah nanti tukar handphone baru

makdara TERdiva said...

rasenye byk lagi benda yg patut kerajaan pikir drpd henpon ni..sbb sy pun bkn jenis tukar henpon..yg ade skrg ni pun dah 2 thn lebih usianya..

rasp said...

let's hope dorang2 yg jual hp tu ikut lah the new pricing....

Amir Izzat said...

baguslah..biarpun rm1 bezanya..ia tetapi duit. dan adalah peluang untuk sesiapa menukar duit baru dan boleh lah runding dgn harga yg lebih murah lg..kan?

PinQib said...

em.. ok lah.. bgus gak


Check out on these:!

Latest entry di:
Teknik Seks: Ikat dan raba!
Header guna adobe. Pinky!

Azwan Azmi said...

sepatutnya harga barang keperluan rakyat yang turun..henfon bukan nak pakai hari2 pun

Joy said...

nk kn tunggu hp skrg rosak baru beli baru..hehehehe

ardinihumaira said...

nak henpon baruuu ;D

ken said...

bagus lah. boleh jimat sikit :)

relevan said...

Nanti boleh kita tukar hendphone baru..

Raja Fiqri said...

penting ke?

aku ingat baik die tarik cukai henpon tu pergi ke cukai rokok..

kah kah kah..

kurangkan cukai rokok, naikkan cukai henpon.. OK?

LiFe KaMi said...

bagus utk segelintir orang, dan bkn hari2 kita beli hanset, mau setahun paling2 pun skali.. mana 1 malaysia...

eelobor said...

tu lah tgh berangan2 nak cari BB atau iPhone 4

SyUhAdA said...

suke2~!!

kak ina kl said...

akak takkan tukar sehingga yang ni rosak

black_mel said...

kira orite jgk la...tp kalau pda turun lagi 10 persen lagi orite..hehe..

azzey said...

Sharinginfoz; ms yg sesuai utk bl hp nih! nak hp baru!!!!!!!!

Pjaz a.k.a kud0o said...

heheh
ade harapan la nak tukar h/phone baru thun depan ;)

Wahida Nasution Thakhrim said...

masih pakai hp biasa.. masih okay dan tak ada niat nak pakai hp canggih..

Yatre Hayati said...

handphone bukan habis pakai pown. kalau prepaid tu 10 rgt tapi dapat 30 rgt dalam dia ok jugak ! hehehe

darkbatman said...

haha.. mcm best terutama mcm aku ne gile gadget cmne. tp ade ker kedai nk jual murah?

nadey said...

mmg la harge die kurang....tp yg menjualnye ambek untung smpai harge gtu...lgpon harge hp naik turun....ikut pasaran...so xde effect sgt bajet 11 tok cukai ni!

Mata Hati said...

tak membantu sgt..alangkah lebih baik kalau turunkan cukai kenderaan

J.M.R said...

kena teliti balik isi bajet tu..rasanya takde la untung sgt bbanding ngn isu suar dlm tu..hehehhe

relevan said...

Hujung tahun tengok bajet..boleh ke tak tukar hendphone baru ni..

amirulez said...

xnampak sgt kurangnye.. kalau handset harga rm1000 tolak cukai rm100 =rm900.. sikit sangat.. tp xpelar.. janji kurang jugakkan.

Anonymous said...

tak pakai jg 10persent je,xmbantu sgt

zizan said...

ermmm..
ap la rakyat malaysia ni..
kate 1 malaysia...
patut support la....
nak malaysia maju tp x mmbantu...

rakyat kne pkir kan...malaysia akan jadi macam mana dengan negara2 lain..

A & L MOBILE WORLD
-Marketing
-Register
-Repair
-Top up

Lon - 017-773.5456
zizan - 017-799.7796