Pages

Thursday, October 7, 2010

Jom Urus Hutang Anda

Tips yang anda dapat praktikkan (diambil from majalah ringgit:
  • Pinjam secara berhemat
    Pinjam ikut kemampuan dan jangan lupa ambil kira kos lain selain daripada bayaran ansuran bulanan. Sebagai contoh, kalau ambil loan kereta, campur sekali dengan kos petrol, tol, penyelenggaraan dan lain-lain lagi

  • Urus kad kredit dengan bijak
    Bayar semua sekali bil kad kredit dan elakkan bayaran minimum 5% kerana interest yang dikenakan sangat tinggi. Kalau tak mampu bayar semua, bayar lebih daripada minimum. Sebaik-baiknya gunakan kad kredit sebagai mode of payment dan bukannya berhutang

  • Kurangkan hutang
    Sebagai contoh bila dapat duit lebih atau bonus, langsaikan atau kurangkan hutang anda. Ianya dapat menenangkan jiwa dan mengelakkan masalah di kemudian hari

  • Buat belanjawan
    Dengan cara ini kita boleh tahu jumlah pendapatan dan perbelanjaan dan ianya dapat mengelakkan berbelanja lebih
Sama-sama le kita berusaha untuk mengelakkan hutang dan kalau tak boleh elak kita kurangkan dan manage dengan sebaik yang mungkin.

12 comments:

eelobor said...

Alhamdulillah, walaupun gaji ciput tp masih dapat maintain lg setakat ni.

sahromnasrudin said...

org kampong mcm aku langsung tak pakai kad kredit huhuhuh

Suliana said...

pening kepala tgk hutang berderet.. hehe. tapi under control lagik :-)

noor afzan said...

susah woo..

DKosongLapan said...

yang no 4 tu....tang buat belanjawan tu...awok dulu memang selalu buat belanjawan....tapi yang masalahnye bile belanje2 yng tergempo ni......duit kontigensi pun ala kadar je dalam tangan...... mule le caghi tempat nak minjamm.......

velasrizal said...

kalo byk hutang lmbt la kawen jwbnye huhu

lydzar said...

saya sangat menahan diri dari apply kad kredit, sbb terasa mcm disaster bakal berlaku kalau jadi tuan punya dan pemilik kad kredit..hehehe

maslinamansor said...

disamping itu juga kena kawal nafsu berbelanja... huhuhu.

Kawal maslina... kawal....

ardinihumaira said...

hehe... dni ngah mengawal ni

LiFe KaMi said...

kita mmg kena pndai mguruskan wang kalau tak buruk padahnya..:)

relevan said...

Jadi kena lah berhemah dalam berbelanja..agar tidak terjerat sangat dalam berhutang ni..

azzey said...

sHARINGINFOZ: TIPS YG BAGUS NI....