Pages

Friday, October 15, 2010

Dapat Cek Takaful @Kereta - Mudharabah

Tiba-tiba aja rasa seronok setelah mendapat cek from Takaful Malaysia. Yang ni pembahagian keuntungan hasil daripada masuk takaful (Islamic insurance) bagi kereta. Memang bagus, selain daripada mengikut syariah dan dapat juga something kan yang ni RM100++.

Mengikut website takaful malaysia:

"Syarikat Takaful Malaysia Berhad (the Company) is pleased to further announce and declare Mudharabah profit of fifteen percent (15%) of the adjusted net contribution to holders/participants holding General Takaful Certificates that have expired on or after 1 March 2010 to 30 April 2010 provided that there are no claims made against the Takaful Certificates and that all payments of the contributions had been fully paid ....."

Yang saya punya bukan period ni, tapi kebiasaannya dapatlah perkongsiaan keuntungan sebanyak 15%. So just imagine kalau anda ambil takaful kenderaan sebanyak RM1,000 then kalau dalam tempoh tu tak claim so dapatlah RM150. By the way, ianya "adjusted net contribution".

So apalah jom yang belum ambil Islamic insurance, pindahlah sekarang. Tapi kalau tak dapat perkongsiaan keuntungan pun, bagi saya kita sepatutnya memilih yang Islamic ya kawan-kawan.

8 comments:

azzey said...

Sharinginfoz: Bagus islamic concept ni. Perkongsian bersama....by the way my SIL keja ngan Takaful Malaysia

sahromnasrudin said...

ia mmg bagus..sebenarnya, pinjaman dan insurans konvensional sekarang ini sgt tidak relevan dan menindas kita huhuhuh..Islamlah penyelamat dunia sebenarnya..semuanya lengkap...

relevan said...

itu lah keuntungan masuk insuran ni..

ardinihumaira said...

dni lom masuk2 ins lagi. hehe

velasrizal said...

untung gak pilih plan ni..

mahira oya said...

baiklah

AngahSayang2314 said...

sha rezeki tue jgn di tolak

Anonymous said...

kalau kita ambil untuk rumah dapat tak dividen ni agak agak?