Pages

Monday, November 22, 2010

Stop Child Abuse

unicef

"Stop child abuse" or dengan bahasa senangnya ialah hentikan penderaan kanak-kanak. Saban banyak kes penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar, television, radio dan juga internet.
Mengikut data yang dikumpulkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia pada tahun 2008, kes penderaan yang melibatkan kanak-kanak telah meningkat from 1,036 (2001) kepada 2,279 (2007). Memang banyak betul dan macam-macam jenis penderaan termasuk fizikal, emosi dan juga seksual.

Bagi saya yang paling tak boleh dimaafkan ialah penderaan yang melibatkan seksual or sexual abuse. Memang ianya patut dihentikan serta-merta tetapi memang sukar sebab orang yang mendera ini mempunyai masalah-masalah yang kita tidak tahu.

Sama-sama le kita memainkan peranan kita bagi memastikan kes penderaan terutamanya terhadap kanak-kanak dapat dikurangkan pada masa akan datang. "Stop child abuse."

15 comments:

Zyash said...

Yup..Stop Child Abuse!!
My Dream

a n a s t a s y e a said...

Anastasyea memang tak suka dengan orang yang suka membuli dan mendera kanak2.
p/s: Memang selalu support program mcm nie .. =)

eelobor said...

betul bro, benda seperti ini yang patut di tekankan oleh semua pihak daripada asyik bertelingkah sesama sendiri dalam isu yang tak seberapa

ardinihumaira said...

risau kan skang ni maslah ni menjadi2..

velasrizal said...

kene wat laporan kt polis klo de org dera anak

hans said...

betul
aku sokong
kanak2 harus dilindungi bukan dibuli atau didera

P/S : Review Film : Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 Menarik Walaupun Agak Berat

Anne said...

Yes! Stop Child Abuse. Kanak2 harus dilindungi.

sahromnasrudin said...

yes..saya sokong

azzey said...

Sharinginfoz: Mmg sewajarnya kanak2 ini dilindungi! sokong!!!

rasp said...

i sokong 200%

hazman aka species1980 said...

Bagus nie... lepas nie boleh kita join aktiviti kebajikan dan sosial.... ;-p

amirah said...

kesian kat kanak2 yg tak berdosa..tak paham apa2 lagi tapi dh kena dera disebabkan manusia yg ada penyakit jiwa

- zuriey - said...

setuju..Stop Child Abuse

miss nina said...

have pity on them.
kasihan nya pada kanak2, they're innocent

relevan said...

Kanak2 sangat perlu dilindungi..