Pages

Monday, November 29, 2010

Prestasi Harga Emas KFH untuk Seminggu

Masih ingat lagi tak entry saya sebelum ini mengenai menabung @melabur dalam akaun emas KFH? So hari ni saya nak cerita sedikit mengenai performance @prestasi akaun emas untuk seminggu bagi tempoh 19 to 26 November 2010.

Dalam tempoh seminggu, peningkatan 1.6% ke atas harga jualan from RM139.87 per gram kepada RM142.09. Purata harga jualan emas kfh untuk satu gram adalah RM140.78.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan kenaikan tersebut adalah kebimbingan krisis hutang di negara Eropah dan juga perbalahan antara Korea Utara dan Korea Selatan. So pelabur mengambil sikap untuk membeli komoditi yang dilihat lebih selamat dan stabil. Sorry citer macam penganalisa ekonomi le pulak.

Apa-apa pun, ini sedikit sebanyak update mengenai pelaburan @simpanan dalam akaun emas. Yang penting kita kena faham dengan instrumen apa yang kita ceburi. Sekali-sekala buat diversification ok juga kan?

12 comments:

KiD said...

emas.. oh emas...
memang naik nyer..

faiz said...

melabur emas kat kfh ni ade risiko tak

Lagenda said...

Rasa mcm berminat nak melabur beli emas tp takut risiko yg kita x jangka plak..huhuhu

sahromnasrudin said...

emas nie mcm hartanah gak kan

zik said...

emas ada naik turun jugak...

amirah said...

dalam 2 ringgit lebih ek.. ok gak

hans said...

harga emas memang selalu stabil dan meningkat

P/S : Followers Blog Tu Banyak! Komen Beratus - Ratus! Tapi Apa Yang Hebatnya Blog Tu?

Sharinginfoz said...

faiz: pelaburan dalam emas pun ada risiko i.e penurunan harga so ianya tak selalu positif

lagenda: apa yang penting fahami tentang benda yang kita nak laburkan

amirah: it is too early kan maklumlah baru seminggu, memang betul dalam RM2 satu gram so kalau 10 gram dah RM20 tapi kena ingat yang spread (perbezaan harga jualan dan belian) lebih kurang 4%

faiz said...

mak saye baru saje pencen cikgu...ingatkan nak melabur sikit dalam pelaburan yg kurang risikonya..pelaburan ape yg terbaik

fairus said...

Aku biasa jual beli emas.. :)

azzey said...

Sharinginfoz: bagus gak klu berterusan meningkat cam ni ek!

dinsblog said...

kalau update selalu lagi cantik nie..