Pages

Tuesday, November 2, 2010

Harga Minyak @Petrol Naik 5 sen: RON 97 RM2.15

Mengikut motor trader, harga minyak @petrol naik 5 sen kepada RM2.15 berkuatkuasa hari ini, Selasa, 2 November 2010. Kenaikan tersebut adalah disebabkan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia dan tiada subsidi bagi petrol RON 97.

Walau bagaimanapun, harga minyak@petrol RON 95 masih kekal pada harga RM1.85. So rasanya OK kot kenaikan ini hanya melibatkan RON 97 yang mana tak ramai yang menggunakannya. Apa pandangan semua mengenai kenaikan ini?

23 comments:

amirah said...

membebankan pengguna yang menggunakan kereta yg hanya boleh menerima RON97.Tapi kalau kenaikan tak boleh dielakkan, nak wat camno

hans said...

ku baru tahu kata harga minyak naik
thanks 4 sharing

P/S : Movies Download: Senario Asam Garam & Phua Chu Kang The Movie

sahromnasrudin said...

kereta aku cap ayam..jadi, tiada mslh sgt huhuhuhuh..

shafa said...

tq untuk info ni. berguna utk kerja sy. pendpat eh? rasanya nak banding dgn negara luar, harga petrol di msia masih ok lg..

yangbaik said...

ala... apasal naik ajer nih...

Lagenda said...

rasanya mak x dgr kat mana2 pun rega minyak ni naik??

Ke...mak yang dah hanyut dlm dunia kesibukkan mak sendiri sampaikan issue semasa pun mak dan pekak n buta mata?? Iskk..isk..isk..

azzey said...

Sharinginfoz: klu kenaikan harga tu pd barang2 yang jarang digunakan....x pe lagi kot....

Joy said...

naik lg? aduhai...

Sumijelly said...

wa...bab-bab minyak naik tak tahu la..
sumer suami yang bayar...hahahaha

Sumijelly.com

miss nina said...

minyak naik lagi? oh.. mujur tol tak naik

still minyak Ron 97 much better than Ron 95.

Azman Roslan said...

naik lagi?? kadang-kadang aku guna gak RON97 NI..

PinQib said...

oke lah. kira bkan smua kena impak kenaikan ni...

Kunjungan dri pinqib..
nnt qib komen entry lain yer..
exam ni.. ^^
wish me luk yer ^^
have a nice day ^^

velasrizal said...

biasanya keta yg 2.0 ke atas guna ron 97..mereka ni kaya.. mereka la yg tanggung

ila saHar said...

fuh sib baik RON95 tak naik... lega...

..owner of a lonely heart.. said...

Sebelum ni saya pakai RON95 tapi baru je bertukar ke RON97 selama sebulan sebab rasa lagi best dari segi performance. Baru je selesa dengan harga mahal sikit so ni naik lak..hmm..redha je la..

relevan said...

Guna saja minyak Ron95..

::alwaniamalini:: said...

huh nasib baik ron95 x naik.. tapi kalo naik jugak pasni xtaula huhuh...

eelobor said...

saya pengguna ron95

Anonymous said...

pasti akan ada rantaian kenaikan harga barang...

ainhany said...

bila naik ...diam2 jer..
akhbar pun tak highlight ...sediynya kita sbgai rakyat...menanggung utk keperluan hidup..:(

ProfHariz said...

Apa yang saya lihat.. RON 97 lebih digemari oleh pengguna jika dibandingkan dengan RON 95.. Sebab RON 97 lebih berkualiti jika dibandingkan dengan RON 95.. Dengan kenaikan ini memang akan memberi kesan kepada pengguna RON 97..

Orang Kaya Makin Kaya.. Orang Miskin Makin Miskin..

ardinihumaira said...

alamak...
dni tatau minyak naik. sobbssss. tak reti buh minyak kete pasal. abah je yang belanja :p

Toshio (Zharfan) said...

Dear Velasrizal.

Saya terpaksa tak bersetuju pendapat kamu bahawa kereta 2.0 keatas menggunakan RON 97. BMW saya boleh gunakan RON 95 tanpa masalah dan BMW saya ada tulis RON 91-98. Di Jerman RON 95 lah paling popular dan ramai pengguna.

Pernah bawa Proton Iswara? Tengok pintu minyak dia. Dia tulis 97+ OKTANA. Kebanyakkan kawan saya bawa Proton Iswara, Wira dan Saga kena isi RON 97 sebab enjin gegar dan pernah rosak kerana isi RON 95. Saya pernah pandu dan terasa teruk dan macam nak mati enjin kalau isi RON 95 dan lebih sukar nak start enjin. Memang tak sesuai RON 95 pakai di Proton Iswara dan berenjin Mitsubishi. Kalau Campro, OK.

Pemandu yang memandu Proton berenjin Mitsubishi menjadi mangsa harga minyak RON 97 sebab itu minimum RON diperlukan.