Pages

Thursday, January 6, 2011

Jumlah Perbelanjaan Sekolah Untuk Anak Darjah Satu 2011

Sesi persekolah sudah pun bermula dan sekarang ini nak share mengenai jumlah perbelanjaan sekolah untuk anak yang masuk darjah satu tahun ini, 2011.

DARJAH SATU

DARJAH TIGA
  • Beg Sekolah: RM80 (dua beg termasuk untuk sekolah agama)

  • Buku latihan sekolah: RM70

  • Kasut (1) dan stokin: RM40

  • Yuran sekolah kebangsaan: RM70 (since PIBG seorang aja bayar i.e. minus RM25)

  • Alat tulis: RM75

  • Pakaian sekolah (termasuk sekolah agama): RM220

  • Yuran sekolah agama: RM240 (termasuk buku teks dan latihan)

So overall perbelanjaan sekolah termasuk sekolah agama bagi dua orang anak darjah satu dan darjah tiga adalah RM1,900.
  • Darjah satu: RM1,105

  • Darjah tiga: RM795
So bagi yang mana anak akan masuk darjah satu tahun depan bolehlah buat bajet awal-awal dan kepada yang mana anak masuk darjah satu tahun ini, apa kata share mengenai jumlah perbelanjaan.

35 comments:

SayaAnonymous said...

anon belum ada anak tapi info yang bagus sebagai persediaan..huhu

~aSHa~ said...

sy yg anak tadika pun...ehehehe dah seribu lebih...tu baru tadika sorang...yg taska...tu sib baik still murah lagi under PERMATA...murah la berbanding yg lain2...

amirah said...

boleh tahan mahal jugak belanja nak naik sekolah ni..ermmm..eh, template baru ek..ingtkan bro nik tukar domain dah.. : P

::alwaniamalini:: said...

erk.. mahal gile. bayangkan tahun tahun depan pulak. perbelanjaan mesti makin banyak sebab barang sure makin mahal. hmmmphh...

Sharinginfoz said...

anon: untuk persediaan kan tapi nanti setiap tahun lagi banyak kan

asha: memang betul sebab hantar anak kat tadika kena bayar bulan-bulan so kalau Rm150 sebulan setahun dah RM1500 (10 bulan)

amirah: boleh tahan juga, by the way template sama aja cuma header dapat ihsan from teratakarmo, nanti saya citer dalam entry akan datang ya mengenai header tu

alwaniamalina: memang betul tapi part pakaian sekolah tu bergantung, macam-macam harga ada

syuwai said...

wah.. inf0 yg bagus untk persediaan para ibubapa

kak ina kl (1) said...

sekarang nak masuk sekolah kalau tak ada duit memang payah. kesian orang susah.

nasib baiklah imran gi sekolah dari pagi ke petang.tak payah terkejar-kejar nak gi ke sekolah agama lagi.

Joy said...

btul..mak ayah dah kn start menyimpan dari awal thn lagi ;)

maslinamansor said...

amboi... gempaqnya perbelanjaan...

Nasib baik kalau sapa2 ada bonus ujung tahun

ejaMaria said...

hehehe... dah share kat blog... ade 3 bahagian :-

http://ejamaria.blogspot.com/2010/12/belanja-naik-sekolah.html

http://ejamaria.blogspot.com/2010/12/belanja-naik-sekolah-bhgn-2.html

http://ejamaria.blogspot.com/2011/01/yuran-sekolah-2011.html

rajin... jemput la tengok... ;p

noor said...

wah byknyerlah..
kena beringat dr skrg tuk aiman nanti

Lagenda said...

wah!! Telitinya buat perkiraan!!!

Mak sendiri dah ada 3 anak, tak pernah buat perbelanjaan gini. Just byr2 je.

Kena belajar buat belanjawan kalau gini

Mama Kembar 3 said...

hmm semakin hari semaking tinggi kos nak sekolah kan? kena prepare dari skarang nih. Thanks for sharing!

Alimaz-Kembara Terasing said...

hullamak..... tinggi giler.. dekat 2000 tu.... syukur saya hidup kat perlis...

JR Shoppe said...

Bayangkan jika anaknya setengah dozen mcm saya...alahai...

fiza said...

Fuhh...mahal betul perbelanjaan skolah skang yer, yuran pon makin mahal. Untuk tahun² akan datang mesti lagi bertambah mahal...huhuhu...

fiz mr.beloved said...

dtg ziarah tuan umah..sihat ke?

Daria said...

halamakkk......tattoottt.....ni belum ada anak lagi.....gerun tgk perbelanjaan dia.....patutla smp skang saya belum berumahtangga....kerana, belum mampu nk tanggung family sniri lagi....

apa pun sangat bagus info ni....

ainhany said...

tudia....duit dan perbelanjaaan awl tahun mgg melambung..kena2 bersedia..inilah harga yg harus dibayar utk pendidikan hari ini..
semuga ALLAH memudahkan urusan kita utk pndidikan anak2...genrasi esok

SURIA AMANDA said...

mak aiii...banyak giler...adeh..kena menabung awal2 ni..dania punya semua sekali rm500 jer..

Kembang Perawan 3288 said...

hua2.. kena kerja gigih lagi.

shahjiehan said...

skrg ni nk blajar kene ade duit~

velasrizal said...

x sangka..byk gak kene belanje

noorafzan said...

huu..tak ada anak gi..
kawenpun belum.

d_tieah said...

Perghhh, baru perbelanjaan budak sekolah rendah kan?
Belum lg universiti..
Sbb tu lag ramai je bdk ipta/ipts melacur diri dan ade gak yg snggup jd pmpn simpanan..
Mn taknye, yuran dh brape, buku2 blm kira lg..
Mak ai.. *Untung aku amik pjj je..

faiz said...

mahal gak nk blanje masuk skolah skarang ni...dlu time kite xmahal camni...akan datang xtaula camne..

Fairus Bin Mamat said...

So, kepada ibu bapa yang baru ada anak tu, bukalah tabung untuk anak pada masa sekarang bagi menampung perbelanjaan sekolahnya kelak..

eelobor said...

wah...besarnya bajet.

PinQib said...

susah gak jadi makpak ni. banyak financial kena manage. :)

sw33tdarling said...

kalau tak dpaat bonus, mmg masak ler!!
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

Matjoe said...

tu yang aku dok pulun melabur time ni. nnti xde laa tepuk dahi tgk yuran

Pustaka NurIman said...

tak penah buat kira2 pun sbb anak kecik lg..tp mak ai kalo camtu kena kojo kuat la cari duit lebih..

Anonymous said...

salam. nak ni blaja ktne.? lse? oxfort.? alatulis sampi nak 100.. xpe.. mgkin amik arcitect kot.. hehe..
alat tulis sy dulu 20 sen je. pensil sebatg.. lain sume pinjam.. n kutip kalo jmp.. alhamdulillah sy skg berjaya.. =)

Ibu tunggul said...

Saya nak kongsi perbelanjaan saya dgn rakan2 sini.. Saya menetap di Pulau Pinang dan ini perbelanjaan tahun 2013.

Darjah 2 :
Sekolah KSSR :
Yuran Sekolah = RM 70.50
Buku Latihan - RM 14.90
Pakaian = RM 100++
Kasut&Stokin = RM30
Beg = RM 50(sek pagi sahaja)
Bekas Makanan = RM 10,
Alatulis = RM 50
JUMLAH = RM 325.40 seorang.....

Darjah 3 :
Yuran Sekolah = RM 50.50
Buku Latihan - RM 17.40
Pakaian = RM 100++
Kasut&Stokin = RM30
Beg = RM 50(sek pagi sahaja)
Bekas Makanan = RM 10,
Alatulis = RM 50
JUMLAH = RM 307.90 seorang.....

JUMLAH PERBELANJAAN SEKOLAH KSSR ialah RM 633.30

Gaji saya tak besar, cuma RM2900++ sebulan...

fazly said...

Ni bajet orang kaya. Bangang..