Pages

Wednesday, January 19, 2011

Duit Syiling Jatuh Kat Highway Nak Ambil Ke?

Baca article dalam Kosmo bertajuk "Berebut duit syiling di lebuh raya". Memang betul duit syiling bertaburan di tepi jalan di kilometer 243 Lebuh Raya Utara-Selatan @highway setelah sebuah kenderaan Toyota Hilux yang membawa satu peti duit syiling berjumlah RM75,000 terlibat dalam kemalangan.

So apa lagi orang ramai berhenti dan mengutip duit syiling tanpa menghiraukan keselamatan.

Bagi saya, tak perlu le mengutip duit dan mengambilnya sebab itu bukan milik kita. So kalau kita ambil something bukan milik kita dan dibelanjakan i.e. untuk membeli makanan or apa-apa yang boleh memberi benefits kepada kita. Fikir-fikirlah implikasi mengenai perbuatan ini sama ada dari segi keselamatan ataupun berkaitan dengan moral dan agama.

25 comments:

Azman Roslan said...

biasa la kalau duit kat depan mata.. heheh

Joy said...

hmm tak ambik jugak.

Abhamz said...

salam, boleh tolong kutip tapi bagi le balik kat tuannya...

makdara TERdiva said...

tau berita pasal ni pun mase tengok buletin utama mlm td..macam2 hal lah dorang ni..

velasrizal said...

haram hukumnya

lydzar said...

driver hilux ni tak boleh buat apa dah bila tgk orang especially motorist kutip syiling dorang..

mmg amek kesempatan betul la..

amirah said...

ntah pape nak kutip..dahla org tu malang eksiden, duit pulak hilang

Chaoi said...

kalo duit kertas ok gak..haha

Daria said...

kalau tlg kutip untuk driver hilux tu takpe gak.....

dosa tau amek hak orang...

DKosongLapan said...

itule paseinye...ape deme tak tau ke yang duit tu bukan hak deme???....yang ngutip tu bukan nye kecik2 anak....tapi udah beso panjang dahhh....alahaaiii....

icee-yah said...

em..betultu tolong kuitpkan bagi balik takpe..kalau amik..taknak lah...tak ragu-ragu ke?

Miss Izah Mohamed said...

ish... xmalu betol laaaa yang duk kutip2 tu semua... hurmmm

Bro Framestone said...

xsalah jika tolong kutipkan he..23x

LiFe KaMi said...

jumpa duit sapa tak ambil ye tak..hehe
tapi betul bro terang2 kita dah tahu itu hak org..

Anonymous said...

bukti yg menunjukkan rakyat Malaysia terdesak. kalau duit ringgit kutip tu kira logik. Ni syiling pon nak kutip. sebab apa? sebab rakyat skrg susah. brg semua naik. aku sdiri kdg2 duit syiling jatuh pon segan nak ambik depan org sbb tercari-cari syiling. inikan pulak duit haram dan tindakan kita diperhatikan oleh org ramai.

deCrewz said...

Biasalah manusia.. Semalam Jai handle kes ni.. Cukup hangin sebab ramai org berhenti menebabkan jalan jem.. Semua x reti bahasa..

ejaMaria said...

dah duit depan mata...
kan org selalu kata gelap mata bila nampak duit banyak... tu la yg jadi nya... ;p

maslinamansor said...

betul... haram hukumnya mengambil hak orang walaupun tidak tahu siapa punya

fadhdeela said...

sanggup tu turun n kutip..ish2..mcm2 hal :)

Meh singgah: Aksi yang Menghairahkan!

amry said...

nak buat duit tabung anak? tak gamak rasanya...ish....tolong driver tu lagi bagus...ada gak pahala...

Myvitrd said...

tak patut orang tu kutip dah tu masuk kocek sendiri.. seolah2 macam mencuri tu

hazman aka species1980 said...

hurmmm.... nasib baik duit syiling.... kalau duit kertas rasanya mahu ada yang sanggup gaduh rebut duit tue....

relevan said...

Macam tak memikirkan keselamatan dengan kejadian begini..ishk..!

faiz said...

bila org dah xigt halal haram camtula jadinye...malangnya yang kutip tu mcm org melayu je

lunaticg said...

Salam kenal.
Ni semua dah mencuri dah namanya ni. Semoga Polis cepar membuat siasatan.