Pages

Friday, January 14, 2011

Check Wang Yang Tidak Dituntut, Adakah Anda Salah Seorang Daripadanya? (UMACA)

Mengikut tulisan di dalam Personal Money keluaran Januari 2011, Jennifer Tan, Pengurus Pembangunan Perniagaan menyatakan bahawa lebih RM1.5 bilion tidak dituntut dan jumlahnya bertambah jutaan ringgit setiap tahun. Jumlah yang tidak dituntut adalah quite nominal iaitu from 1 sen and RM300.

Yalah kekadang akaun bank kita tak aktif setelah beberapa tahun tidak ada transaksi dan seterusnya bank akan pindahkan ke dalam akaun yang tidak dituntut. So kalau nak tahu sama ada anda termasuk dalam golongan ini, boleh layari UMACA dan masukkan nama ataupun kad pengenalan.

Kat atas adalah example carian dan keputusan kes-kes yang mana wang yang tidak dituntut.

23 comments:

Miecyber said...

Tak tahu pun pasal kewujudan UMACA sebelum ni...
Thansk.....:D

Cas bateri dengan berjalan kaki

Azman Roslan said...

baru tau ada benda ni rupanya.. heheh

ejaMaria said...

tak de kot... hehehe

eT said...

ye ker...
baru tau ni ha...
thanx 4 the info.. :)

riza said...

ooo...boleh tuntut eh...?tapi dah cek..x masuk senarai pon...hehehe...

amry said...

memang kalau wang tak dituntut akan dimasudkan kedalam akaun wang tidak dituntut....rasanya aku tak ada kot,,,kalau ada pon ciput je..hoho

iza said...

Salam...

Rasanya aku salah seorang darinya sbb setiap bank aku ada akaun tp duit ciput je. Dah tau lama dah benda ni, dan pernah tanya kerani bank tu. Dia kata kalau tak aktif 7 tahun, akan dimasukkan dalam wang yg tak dituntut la. skrg ni tak tau la pulak, berapa tahun....
malas sebenarnya nak kemaskini buku, kdg2 org ramai.

faiz said...

ade juga bende-bende macam ni...kalo ade boleh ke kita claim duit tu

velasrizal said...

tak nak duit kah mereka ini

Kaseh NazLieza said...

wah..harus check ni...

azzey said...

Nak check juga le..:)

PinQib said...

kalau x tuntut tu, kira burn ker?

Akhirnya. Confession| Untuk orang SINGLE|

oktant said...

Memang tak tahu menahu pasal ini. Thanks for sharing. ;D

hazman aka species1980 said...

good info la bro.... dan rasanya maklumat sebegini pihak berkenaan kena sebarkan kepada orang ramai....

lady zaza said...

Boleh dapat balik tak duit tu

Shyrol said...

Asal tak dapat check lagi sekarang?

Sharinginfoz said...

Sorry tak sure pula

fatimah Siti said...

Xde limited time....anytime can claims....

rizal sham said...

xboleh bkk pn.... ade lg ke umaca ni??

ida said...

tak boleh buka pun

NORMAH HAMID said...

saya pn xble bkk pn..

muntaz m.kalandar said...

Kena contact pejabat akautan negara la

ibrahim musa said...

Its our money anyhow......no harm of trying