Pages

Monday, January 24, 2011

Komputer Diserang Virus

UPDATE: Problem virus sudah selesai


Buka komputer pagi tadi, then masuk internet so selepas masuk satu blog yang famous tu, then tetiba je diserang oleh virus. By the way, sekarang ni guna laptop. Yang peliknya, komputer tu memang ada guna anti-virus kaspersky internet security 2010 tapi dah renew guna 2011. Laptop ni guna yang 2011.

Kat komputer tu, spyware protection (defender) scan dan banyak files dah kena, so nak buka mozilla firefox tak boleh, paint tak boleh, anti-virus kaspersky pun tak boleh, entahlah tak tahu nak buat macam mana. Yang peliknya, internet explorer boleh pula buka.

Antara virus yang sudah masuk antaranya adalah:

Takkan nak register "spyware protection" kot since dah ada anti-virus. Apa-apa pun, kepada yang pernah mengalami, maybe would like to share something. Thanks in advance.

20 comments:

Solehah said...

dahsyatnya..sy x pernah n tahu pasal ni.tunggu en sharing share nnt solution die.

ardinihumaira said...

hah.. virus baru ke... huhu dalam blog ada virus juga ke. risau lak dni... laptop dni tade spyware

MamaEma said...

saya dah pernah kena..baru dua minggu lepas...

jalan terbaik..back-up file yang perlu..pastu kena format balik pc / lappy tu...

saya terkena pun sebab buka satu blog juga....

Ieda Al-Habsyi said...

kesiannyer, bukk semua tak boleh..

relevan said...

Hati hati..

zella y said...

hurm...sy pon dh kena time sy buka blog yg fames sgt tu..tetibe mmg pc sy kena virus..smua xboleh buka...2 kali sy kena mcm ni...lps tu sy dh xbreani nk buka blog tu lg...

ok...

first sy ada kapesky removal tool... so...klu ade software ni...kena buka "safe mode" then br boleh guna removal tool ni or anti virus yg ada...dia akn buang smua virus tu...

Ayie said...

buang jer av tu.. so nnt xd la virus.. wakakaka...

kalau dah kena w32 ni.. kena delete 1-1 file ..

DKosongLapan said...

Encik sharinginfoz aka en Nik...
virus ni en sharinginfoz..... macam2 antivirus ato spyware yang ade....deme lagi advance....... kite baut amcam ni....deme keluo virus baghu macam tu pulakkk...... kekadang awok terpikir..... virus2 ni yang buat ni semue tu company yang keluokan antirus dgn spyware ke??? sebabnye ce kite pikirkan... kalo kate antivirus dgn spyware ni hebaattt....kompem semue virus tak bulih masok.....

Ali ridha said...

bila dah beli anti-virus.virus tetap nak masuk juga.bukan kita ni tak berhati-hati....virus/spyware/malware terlalu bijak la pula.

# # Jiwa kacau bilau !# #

# # jika-aku-miliki-kamu !# #

Kaseh NazLieza said...

sama!!!..lieza pon dh kne serang dua mnggu lepas..smpai skg still xok2 lagik..

rasp said...

aiseyman, takut plak ya...
dah le i nie tak reti hal ehwal IT nie sangat....

sahromnasrudin said...

biar betik..alhamdulillah, sy tak pernah kene lg..huhuhhhh

hans said...

laptop den lagi lah dasyat bro
Antivirus pun tak ada
hahaha
bila gi cc nak print jer banyak pula virus dalam pendrive
naik segan pun ada kadang2 dekat bos CC tu
hehehee

Jangan Lupa Vote Hans Yang Bernombor 10 Di Ruangan Komen Di Sini

velasrizal said...

jgn sampai kene format udah la..

Jadual Perlumbaan Le Tour de Langkawi 2011 (LTDL 2011) Edisi 16 (21 Januari - 1 Februari 2011)

Amirez said...

macam kuat juga virus ni punya penangan. cepat2 cari solution, nanti boleh share kat sini :)

Nia said...

isk,..dulu saya pernah kena jgk, tp kekdg bukan blog yg kita bukak tu yg ada virus, tp link yg dia letak kat blog dia tu yg ade. tp still consider dia punya blog pun kita tak boleh masuk.

Fairus Bin Mamat said...

DAHSYAT SUNGGUH SERANGANNYA.. DIA SERANG PAKAI APE? SENAPANG ATAU PEDANG.. LAIN KALI JANGAN LUPA PAKAI PERISAI.. :)

Nur Fannun said...

alahai, dh kna brontok, truk tu.setting kaspersky tu dh betulkan ke? kaspersky dh ada fungsi antispyware..xpyh register.
kdg2 virus ni, kena buang secara manual.
try buang guna task manager, msconfig, process explorer

Sharinginfoz said...

ardini: virus tu lama cuma program yang attack tu yang menimbulkan masalah

mamaema: nasib baik tak perlu reformat

zella: kekadang link dalam blog tu yang menimbulkan masalah

ali ridha: sebab program yang serang tu disable kita punya anti-virus

amirez: dah settle, boleh check link kat atas entry ni

fairus: anti-virus dah ada tapi program tu "matikan" AV tu

zuar said...

hati2 dgn virus..bukan virus sja..tp spyware, malware,trojan...^_^.nk tips buang virus dgn antivirus sila la ke belog ambo klu sudi k:-p