Pages

Wednesday, January 19, 2011

Blog Mengenai Kewangan @Bicara Ringgit: Must Visit

Salam dan selamat sejahtera semua. Tertarik dengan blog bicara tips kewangan harian. Rasanya ramai antara kita maybe kurang ilmu mengenai kewangan.

Antaranya ialah isu mengenai simpanan. Based on the survey yang telah dilakukan, 35% respondents, tidak langsung mempunyai simpanan. Perkara ini perlu difikirkan kembali kerana ianya sangat penting setidak-tidaknya untuk menghadapi kecemasan. Antara cara mudah untuk menyimpan ialah tetapkan matlamat simpanan dan kurangkan perbelanjaan dan kurangkan hutang.

By the way, farra, pemilik blog Bicara Ringgit, memang aktif dalam bidang kewangan dan juga perunding unit amanah (unit trust) dan baru sahaja membuat pelaburan dalam emas KFH-i. So far this year, harga emas sudah jatuh lebih 3% dan performance untuk tahun 2010, peningkatan sebanyak lebih 30%. Apa-apa pun, pelaburan dalam emas ini untuk jangkamasa yang panjang.


Selain daripada emas, farra juga melabur dalam unit trust, sebagai contoh pengeluaran melalui KWSP sebanyak RM9,300 pada tahun 2008 dan 2009 dan setelah 3 tahun, nilainya melebihi RM13,000 iaitu pulangan melebihi 40% ataupun hampir 15% setahun.

Apa yang penting, sebelum kita membuat pelaburan, pastikan mempunyai simpanan yang secukupnya dan wang pelaburan tersebut bukannya wang yang kita hendak gunakan dalam masa yang terdekat. Satu lagi kena faham dengan apa yang kita invest.

So nak tahu lebih lanjut mengenai tips kewangan, jom bicararinggit.

13 comments:

Nazz@Purple said...

menarik..terima kasih berkongsi..

nur said...

wah.. bagus ni.. nak g visitla

Jemput keALL IN ONE

AngahSayang2314 said...

angah pun joint gak ..tapi ngan public mutual pelaburan kwsp...

sahromnasrudin said...

jom kiter lawat dia dan bertanya khabar...

faiz said...

bgus gak blog ni...bler belajar simpan duit

Farra said...

terima kasih sharinginfoz kerana berkongsi blog saya dengan bloggers yg lain..moga perkongsian kita antara bloggers mendapat manfaat bersama

Suliana said...

mm bagus ni.. bila awak cakap pasal kewangan semakin membuak2 utk menyimpan. tapi, saya menyimpan juga, skit2 la sementara menunggu kwgn family stable :-)

rasp said...

leh gi melawat lah nie...thx for this info!

velasrizal said...

byk info bguna dlm blog farah ni rupanya

DKosongLapan said...

Encik Sharinginfoz...
bagoih ni...at least dengan adenye blog2 macam ni....
kite bulih dapat info & maklumat pasei pelabughan (pelaburan) ato ape2 pasei kewangan yang bagoihhh.....

Robot | Sakti said...

terpikir jugak nak membeli emas.
simpan, pastu jual time nak kawen.
hehehe

:-) said...

Seminar kewangan dan Hartanah

TARIKH: 17/7/2011 HARI:AHAD ( 9.00pagi hingga 5.00ptg) TEMPAT: DEWAN MCA, 163 JALAN AMPANG, 50450 KUALA LUMPUR YURAN:RM 150
Hubungi: Dr Husmawi & En. Azlan
013-230-9000 / 019-309-6000

www.tiketbfc.com/ketammerah

Terima Kasih

CK TAN said...

hari ini saya baca dalam sunpaper, ramai orang mudah suka belanja tapi simpan kurang la. masalah ini

apapun bagus info yang farra kongsi