Pages

Monday, January 17, 2011

Dah Masuk Public Mutual @KWSP

Ingat tak entry lepas mengenai boleh keluar KWSP untuk melabur di unit trust or amanah saham. So hari Sabtu yang lepas jumpa dengan seorang unit trust consultant bagi tujuan masuk dalam unit trust menggunakan KWSP.

Dalam market ini banyak syarikat yang menjual unit trust tapi saya memilih Public Mutual kerana mempunyai rekod yang baik. By the way, sebelum ini pun pernah berurusan dengan Public Mutual bagi tujuan ini.

Nanti saya akan cerita lebih lanjut dalam entry akan datang mengenai, dana apa yang saya pilih, jumlah pengeluaran dan juga benda-benda yang berkaitan.

By the way, nak tahu lebih lanjut, boleh baca pengalaman matjoe melabur dalam unit trust, "kira untung unit trust pula". Secara ringkasnya, matjoe telah memperoleh keuntungan sebanyak 15.6% hasil pelaburan dalam dana Public Islamic Select Enterprise Fund selama satu tahun.

Apa-apa pun, keuntungan lepas tidak menjamin keuntungan yang sama pada masa akan datang. Fahami sebelum anda melabur.

Inilah statement secara rasminya saya melabur dalam Public Mutual melalui KWSP pada 19 Januari 2011.

22 comments:

Azman Roslan said...

bro mesti banyak buat pelaburan kan.. bagus tu, untuk masa depan anak-anak.. heheh

syuwai said...

wah..

thanks sebab share^^

AkuBiomed said...

Saya sudah lama masuk pelaburan Public Mutual dengan pengeluaran KWSP sejak 2008.

Setiap 4 bulan sekali saya akan buat pelaburan

SENORITA ZATY said...

dah naek ... ouh2 ,

faiz said...

bagus...pelaburan demi masa depan

rasp said...

bagus buat pelaburan... demi masa depan :)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum abg nik..bagus abg nik, boleh jadik konsultan pelaburan kami..tenkiu ye,abg

relevan said...

tq Nik..rasa macam nak cuba juga ni...

bardboo said...

byk gak untung yg matjoe dpt tu..

Jom Lawat Blog Bardboo

amry said...

Tak der buat pelaburan lagi. adehhh

ardinihumaira said...

dni hari tu masuk cimb wa tapi cam dah malas huhu

hazman aka species1980 said...

hurmmm.... saham amanah nie kita akan lihat keuntungan ketara dalam jangkamasa 3-5 tahun

Matjoe said...

mmg betul keuntungan lepas tak jamin keuntungan akan datang.

since it's epf, no harm trying dari dok harap epf tolong laburkan

Rose said...

thanks 'sharinginfoz' for visiting my blog!
betul2, setuju dgn semua komen di atas.. kalau ade sesiapa berminat nk invest dlm Public Mutual, saya boleh tolong :)

more info:
http://islamicunittrust.blogspot.com/

Farra said...

insyallah pelaburan dlm unit amanah ni tidak menghampakan
yang penting kita mesti ingat objektif dan konsisten dgn pelaburan kita

nice meeting you sharinginfoz. tq

http://bicararinggit.blogspot.com/

dinsblog said...

bagus melabur...yg penting kita tau apa objektif pelaburan kita.

Anonymous said...

Thanks for sharing.. Boleh tak bagi fund lain yang anda rasa berbaloi untuk melabur melalui epf nie, selain pisef

Sharinginfoz said...

anon: tak berani nak recommend tapi iaya terpulang dari segi risk profile, sama ada sanggup ambil risiko tinggi atau rendah, small cap funds pun sungguh bagus tapi risiko tinggi

zailanid said...

salam...ak baru masuk bulan 11 2010 dah 2 x potong epf tp x lom nampak hasilnya.,,ak x pahamla ada idea x ?

Sharinginfoz said...

zailanid: invest dalam unit trust ni perlu jangkamasa yang sederhana to panjang, ada turun dan naik

Anonymous said...

nak tanya,,,kepada OTAI,,,invest dlm mana-2 unit trust ini,,,modal,,,kita hilang tak?kalau jatuh bangun saham....harap dpt bantu...insan yg buntu....

Sharinginfoz said...

anon: modal tu tak hilang tapi ianya akan naik dan turun bergantung kepada prestasi saham, so kalau let say kita beli RM1,000 ianya mungkin naik kepada RM1,500 or turun kepada RM500 or sebagainya