Pages

Thursday, January 13, 2011

Keluar KWSP Bagi Tujuan Melabur Dalam Amanah Saham@Unit Trust


Bagi yang mempunyai simpanan di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan tak berpuas hati dengan kadar dividen yang diberi setiap tahun dan juga rasa mereka dapat pulangan yang lebih tinggi dalam pelaburan maybe consider untuk mengeluarkan sebahagian simpanan.

Oleh yang demikian, KWSP memberi pilihan untuk pengeluaran dan of course ada syarat-syaratnya.
Salah satu daripada syarat-syaratnya ialah mempunyai "simpanan asas" dalam akaun 1 seperi di atas dan 20% daripada jumlah tersebut boleh dikeluarkan bagi tujuan pelaburan dalam institusi yang dibenarkan.

Sebagai contoh, umur anda sekarang adalah 25 tahun dan mempunyai baki dalam akaun 1 sebanyak RM29,000. Mengikut jadual, simpanan asas adalah sebanyak RM9,000 dan perbezaan jumlah simpanan dan simpanan asas adalah RM20,000 (RM29K - RM9K) so jumlah yang layak dikeluarkan adalah RM4,000 iaitu 20% daripada RM20K.

So sebelum membuat apa-apa keputusan, kena tahu yang melabur dalam unit trust @saham amanah ni ada risiko naik dan turun dan ada juga kes-kes yang mana mereka yang keluarkan wang from KWSP mengalami kerugian dan of course ada juga yang untung.

Ianya memberi pilihan kepada pencarum. Pandai-pandailah manage wang simpanan untuk masa depan @waktu tua nanti agar anda tidak menyesal di kemudian hari.

29 comments:

Myvitrd said...

aku dah buat skim unit trust ni.. tapi guna duit sendiri hasil untung asb aku masukkan dalam unit trust..

pernah nak apply guna kWSP tapi tak layak lagi.. mungkin satu hari pon akan mencuba juga..

Sapa2 nak belajar pasal unit trust ni boleh tanya pakar ni.. http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/

noor said...

dah kosong pon duit epf xleh nk labur hihih

apisv2 said...

eah

rasp said...

me ada gak buat skim nie, utk masa depan...
moga2 untung untung untung leeee :)

lydzar said...

cadang nk keluarkan akaun 2 tu utk bayar monthly installment rumah..

maslinamansor said...

boleh la bagi tau husband sebab dia ada kwsp. Mas dh tak dak (skim pencen).

Fairus Bin Mamat said...

Jangan melabur pada pelaburan haram dah la..

eelobor said...

kawan baru bercadang nk kuarkan semua duit epf

bardboo said...

sy ada gk main unit trust ni..tp rs nk jual la, nak main gold plak..tp ni harga emas duk menaik je..huhu...

Jom Lawat Blog Bardboo

Mimy Hamid said...

dah buat unit trust kwsp..pakai public mutual..tapi tak tau la..baper untung nya..takpe la dari duduk diam tak bergerak...melabur la sket..tak byk pun

Boloque said...

baru ku tahu..nice info sharinginfoz..he3

Kaseh NazLieza said...

wow..satu info yg menarik ni..baru tahu..thax yaa..=))

relevan said...

Tunggu masa nak keluar je dah ni..KWSP..

iza said...

Salam...

Oho..
tak blh nak keluarkan la kalau mcm tu, belum sampai 1 ribu..

sahromnasrudin said...

huhuhhu..KWSP sy dah kosong huhuhuhh

Zura said...

boleh erk..

liyana said...

segan nk cek kwsp. tah hade tah tidak duit dlm tu.. hehehe

Anna Da Lady said...

ramai jugak yang saya dengar dah buat pelaburan cenggini...among my friends...

Kancilbiru said...

saya sudah melabur tapi belum nampak hasilnya..huhuhuh

kak ina kl (1) said...

suami pun dah melabur gak guna epf..tak taulah berapa byk untungnya lagi..tenguk ajerlah sampai dah umur persaraan..melabur ikut jangka panjang ni bagus tau

Lagenda said...

mak pun dah melabur..utk masa depan yg gemilang insyallah!

P/s: Mohon pd kwn2 mak tersyg..Sesapa yg ada bloglist mak tu, sila gantikan url mak yang baru mcm ni..http://www.lagendamahsuri.com/feed/. Mohon tindakan segera! TQ..

JAI said...

Welldone explaination bro..beri kesedaran Unit Amanah menguntungkan

oya said...

bagus ek..ada dgr2 gak la

amry said...

menarik gak ni.....hm...thnx tuk info ni :)

nitestalker said...

alhamdulillah dah melabur dan dah jadi agen unit trust under public mutual....hasilya, alhamdulillah la jugak...anyway, good sharing... jarang orang kita sedar untungnya buat pelaburan. so kepada sesapa yang berminat, sila carik instrument pelaburan yang sah dan cuba dapatkan nasihat dari agen2 pelaburan saham amanah yang ada....

tanya saya? InsyaAllah saya akan bantu seberapa daya.

hazman aka species1980 said...

saper yang ada KWSP tu memang kena amik peluang nie , tambah nilai KWSP kita bila bersara nanti

azzey said...

Tak sabar nak tunggu tahun depan. dh blh kuar duit KWSP.

Rosezalina binti Lazim said...

siapa2 nk find out more on Public Mutual Unit Trust bole visit sini:

http://islamicunittrust.blogspot.com

maaf tuan blog, x bniat nk buat iklan, just for sharing sbb sometimes ramai xtau mcmmana nk melabur

Raynold JB said...

sya bru je join pelaburan.. so report dr agen telah memberikan tanda2 bagus.