Pages

Thursday, January 20, 2011

Perlu Ke Murid-Murid Sekolah Bawah 12 Tahun Ada Handphone?

Sekarang ni harga telefon bimbit memang murah, bawah RM100 pun boleh dapat. Tapi persoalannya, perlu ke murid-murid sekolah, i.e. bawah 12 tahun or maybe bawah 15 tahun mempunyainya?

Sebelum menjawab persoalan ini, kita kena tahu apakah tujuan memberi telefon kepada mereka dan apa implikasinya kalau tidak dibekalkan dengan telefon? Adakah ianya keperluan atau sekadar kehendak?

Memang ianya sangat subjektif dan masing-masing mempunyai hujah tersendiri, so apa lagi, kita kongsi pandangan.

24 comments:

Boloque said...

tak patut sama sekali...menyusahkan dan budak2 xleh nk concentrate pada pelajaran..kalo dh masuk IPTA bru leh la...

amirah said...

tak sesuai rasanya. masih terlampau muda.kalaula ibu bapa risaukan keselamatan, harus educate them dr segi keselamatan. kalau ada emergency, what to do

hazman aka species1980 said...

hurmmm.... kalau ikutkan bagi aku lepas abis skolah baru patut ada henpon.... tapi rasanya henpon bole diberikan kepada kanak-kanak nie tapi bukan di waktu persekolahan

relevan said...

Perlu...ibu bapa senang nak pantau kemana akan anak pergi..

Mata Hati said...

terlalu awal utk budak sekolah rendah pakai telefon. banyak kesan buruk dari kesan baiknya

syuwai said...

sebaik-baiknya budak2x ni t0ksah la pakai hp ni dulu.. mengganggu kosentrasi study d0rang je

Fieza79 said...

perlu jgk kengkadang tu if ada emergency case...tp kat sekolah mmg tak dibenar kan pun bwk henpon...

velasrizal said...

nanti ilang repot lak kt cikgu..sian cikgu..
Calon Pilihanraya Dun Tenang (N5) Johor 30 Jan 2011 : BN - Azahar Ibrahim, PAS - Normala Sudirman

::alwaniamalini:: said...

x bolehla sebab dorang ni kecik lagi. kalo emergency, kat skolah ada public phone. ajar budak2 ni guna public phone. n cikgu2 pun ada kan. tkt nnt hp tu digunakan untuk benda2 lain. budak2 skrg dah advance sgt. tak ajar pon dorang tau sendiri

Dari Kelate Ke Copenhagen said...

Handphone telah menjadi satu keperluan pd masa kini, namun penggunaannya haruslah kene pada masa dan tempat. Tapi,Kanak2 sekolah rasanya tidak perlu membawa handphone ke sekolah.
1) Ganggu tumpuan belajar
2) Menggalakkan sesi 'tunjuk-menunjuk di antara satu sama lain' dan akhirnya membebankan parents
3) Memberi masalah kpd guru sekiranya berlaku kes kehilangan atau kecurian
4)Kamera yg canggih seperti boleh mengambil video/gambar mungkin boleh disalah gunakan

Namun, mungkin memberi kelebihan pd kanak2, iaitu senang nak contact their parents bila tidak sihat atau pun kelas tambahan cancel dsb

ayushida said...

kalau ikut hati, malas nk belikan, tp bila akk n husband outstation, susah pulak kan...so beli kan je, yg murah2 la.....

ada tag ye :

http://ayurashidah.blogspot.com/2011/01/twenty-five-random-dua-puluh-lima-rawak.html

Mknace said...

:) :) :)
nak bagi boleh, tapi bukan untuk ke sekolah.. banyak masalah lain yang timbul
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

munster said...

tak perlu.kena belajar hidup susah sikit ;)

Anna Da Lady said...

In term of safety, yess..sangat perlu...terutama pada anak perempuan dan yang tgal kat bandar2 besar yang kejadian jenayah nya sgt tinggi...malang tak berbau kan?so, kena berjaga-jagala...tapi cons nya, mak bapa terpaksala menanggung nak byr duit tepon yg digunakan oleh anak...but, itu semua peranan mak bapa..jika diorg pndai control anak2, InsyaAllah anak2 tau bila nak gunakannya

HaiDa HiDa said...

mmg tak sesuai sbb mereka masih muda dan apa keperluan enset tuk mereka.. kecik2 dah pndai bergayut ngan tepon tak kisah la ngan sape pn mereka bergayut.. tpi ble ada tepon ni mmg sukar nk kawal mereka.. siang malam asyik ngan tepon je.. dulu nk pakai tepon kne lepas SPM n bli ngan duit sndiri, skank UPSR pn xlagi, tepon mmg canggih.. :)

eelobor said...

secara peribadi tak bersetuju....

Nia said...

cikgu2 tak suka murid bawak hp, sebab takut hp tu hilang,..dah tambah satu lagi masalah kat sekolah pulak..huhu..

ardinihumaira said...

budak2 tak sesuai sebab diorang jadi macam eksyen nak menunjuk. tu memang sikap bebudak :)

maslinamansor said...

kalau ikut pandangan mas, mas akan beri 1 hset kat anak mas. Yg jenis biasa jer. Call n msg jer.

Masa kelas mas akan pesan pada cikgu untuk ambil hset dan pulangkan selepas kelas.

amry said...

hm..ada baik ada tidak baiknya....
boleh pantau sebenarnya kalau nak bagi diorang ni pakai HP.
1. BAGI YANG PALING MURAH. SYARAT TUK CALLING JER KALAU ADA KECEMASAN.
2. 0 KREDIT. TAKUT DIA BERGAYUT ATAU MAIN MESEJ, JANGAN TOPUPKAN PHONE TU.
3. JANGAN BAGITAHU NO DIA TU KEPADA DIA.KALAU TAHU TU YANG BOLEH MAIN SMS TU. CUKUP SEKADAR IBU BAPA JER YANG TAHU. ADA APA2 IBU BAPA JER YANG BUAT CALLING.
4. PANTAU KANDUNGAN PHONE TU...

Pandangan saya jer lah... hehe

eiela said...

boleh bagi budak-budak nih pakai handphone tapi dengan pemantauan ibu bapa jugak. macam p rombongan kena bg diorang satu untuk kita tau perkembangan diorang. bagi yg biasa je sudahlah.. tapi kalau bagi diorang sewenang-wenangnya tak digalakkan sebab diorang sewenang-wenangnya plak mengabaikan pelajaran.

Latest Entri :
Tingginya Martabat Seorang Ibu

DKosongLapan said...

masalah jugak niii....
kalo dibagi ...disalah gune..... tapi kalo tak bagi nak berhubung payah...... jadinye bagi le henset zaman batu...asei bulih kol dengan sms jadileee

faiz said...

boleh kalo digunakan untuk emergency....tapi kene bg yg murah supaya tak disalahguna

Kaseh NazLieza said...

ada kebaikan n kburukan..tpulang pd individu..