Pages

Tuesday, January 4, 2011

Setiap Tahun Ada Aja Azam Tahun Baru

Tahun baru sudah pun menjelma beberapa hari yang lalu. Di suratkhabar, television, blogs dan macam-macam lagi banyak memperkatakan mengenai "Apakah Azam Anda di Tahun Baru?" tetapi tak banyak yang membincangkan mengenai sama ada azam kita tahun lepas sudah dicapai atau tidak?

Mengikut kajian oleh Marti Hope Gonzales, pensyarah di Universiti Minnesota, Amerika Syarikat menyatakan bahawa 80% orang yang membuat azam tahun baru pada 1 Januari tidak dapat mencapai apa yang mereka inginkan even tempoh tersebut baru sahaja bulan April.

Sebagai contoh, azam tahun baru nak berhenti merokok tapi tak sampai setahun i.e. baru aja masuk bulan Mac dah hisap kembali.

So apa sebabnya? Maybe kerana benda yang kita nak buat tu terlalu sukar dan ianya tak pernah kita buat sebelum ini. So apa kata azam kita bagi le senang sikit:
  • Kalau tak pernah menyimpan, apa kata kita mulakan dengan target RM500 or RM1,000 setahun or apa-apa amaun yang difikirkan sesuai

  • Yang hisap rokok tu, kalau sehari sekotak apa kata kurangkan kepada 10 batang sehari ke

13 comments:

ardinihumaira said...

nak cuba menyimpan :D

Boloque said...

merokok itu haram disisi Islam..menurut kerajaan Kelantan..dan rokok itu dalam kategori apa?..makanan ker?..

maslinamansor said...

mas harap, azam n hajat mas tercapai la tahun nie... :)

sahromnasrudin said...

kne berazam untuk tingkatkan amalan dalam beragama

ishiko said...

setuju!!!!

amirah said...

aah...kalau azam tinggi sangat, tu yang baru berapa hari dah fail

hazman aka species1980 said...

yess.... azam biarlah sesuatu yang boleh dicapai dengan timeline yang praktikal....

sw33tdarling said...

erkk rasanya time sekolah2 dulu jer duk tekun buat azam tuk tahun baru ni.... tu pun sbb cikgu paksa declare.. heheheh
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

Miecyber said...

Kekuatan dan keazaman yang tinggi perlu untuk merealisasikan AZAM kita..

Bahana dadah

hans said...

tu pasal den malas nka berazam tu
den buat bila betul2 nak buat
malas nak fikir azam apa
hehehe

P/S : Contest Dari Proton! Menangi Hadiah Percutian Ke Monte Carlo Monaco!

Ika Razak said...

saya takde azam...

relevan said...

berazam bilang tahun tapi tak pernahnya lepas..

amry said...

nak cuba kumpul duit tahun ni :(