Pages

Tuesday, January 18, 2011

4 Orang tapi Oranges ada 2 Biji Aja, Macam Mana Nak Bahagi?

Jom sama-sama kita fikirkan, sebagai contoh kita adalah ketua keluarga or ibu yang mempunyai 4 orang anak tetapi hanya mempunyai 2 biji oren yang akan diberi kepada anak-anak. Apakah cara yang terbaik untuk menyelesaikan situasi ini?
  1. Cara pertama (A) ialah kita memberi kepada anak sulung (1), dua biji oren dan anak-anak yang lain tengok aja? Adakah ini yang terbaik memandangkan, sebagai anak sulung, dia berhak menerima semuanya?

  2. Cara kedua (B) ialah memberi setiap satu oren kepada dua orang dan dua orang lagi terlopong aja

  3. Cara ketiga (C) ialah membahagikan sama rata iaitu separuh oren setiap satu, so nampaknya ini yang terbaik sebab semua dapat bahagian yang sama

  4. Or cara ke-4 yang mana tak ada dalam jadual di atas iaitu kita makan semua 4 biji dan biarkan anak kita tak makan oren. Diam-diam dok dalam bilik sambil kupas oren
Apa pandangan semua mengenai perkara ini? Jangan risau, nanti saya akan bagi pandangan yang mana satu daripada pilihan ini yang boleh kita buat agar ianya lebihy adil.

UNTUK JAWAPAN, BOLEH RUJUK SINI.

11 comments:

Azman Roslan said...

aku suka cara c..

eelobor said...

suka cara no.4 dan sabar tunggu jawapan & komen sharinginfoz

Matjoe said...

makan kesemua 2 bijik. yg penting jgn bagi anak tahu yg oren tu ada

hazman aka species1980 said...

pandangan aku : apa kata kita buat je jus oren untuk semua anak-anak tu minum.... ;-p

lydzar said...

dari segi logiknya, of course la potong oren tu. so that anak2 dapat makan 1/2biji oren tu..

parents mengalah la kan..

Miecyber said...

Saya pilih nombor 3.

Yang nombor 4 tu paling tak patut huhuhuh


Pelajar dibunuh kejam, ditanam belakang rumah

ardinihumaira said...

pelik juga tu... hehe tak saba nak tahu

amry said...

macam ada idea yang tersembunyi jer ni. tak per. aku tunggu. tapi sebelum tu aku pilih C lah kan.

makan semua limau, tanam bijik, dah berbuah bagi sorang sepokok.. cadangan ni tak der ker bro? hehehe

nik said...

pilih cara c..kalu tak cukup 1/2 biji sorang tuh, jgn risau, pasti ada uncle cina sebelah rumah atau opismates chinese kasi sekotak buah limau free sempena CNY :)

relevan said...

yang C tu ok..

rasp said...

i suka yg 3...
tapi nak tergelak gak dgn jawapan no 4...