Pages

Friday, January 7, 2011

Berapa Tinggi Harga Emas Boleh Naik Tahun 2011?

Mengikut Zero Hedge, kenaikan harga emas pada tahun 2001 sehingga 2010 adalah di antara 0.7% dan 31.9% setahun. Secara purata bagi tempoh 10 tahun, kenaikan adalah sebanyak 18.4%.

Berdasarkan pengiraan, Zero Hedge menjangkakan bahawa harga emas pada tahun 2011 adalah di antara USD1,771.60 dan USD1,875.09 satu aun. Jika kita convert kepada ringgit, ianya lebih kurang di antara RM177 dan RM187 satu gram.

Harga emas pada 5 Januari 2010 adalah RM136.31 satu gram mengikut the star. Ianya lebih 30% jika dibandingkan dengan harga 5/1/2011. Apa-apa pun, pelaburan dalam emas ni mempunyai risiko dan fahami betul-betul sebelum kita melabur. Just for your information, for the past few days, harga emas mengalami penurunan yang besar disebabkan faktor-faktor antaranya pengukuhan USD dan juga pengambilan untung (maklumlah sebelum ini harga emas naik).

23 comments:

Shafa said...

skrg ni ramai duk ikut pelaburan emas. tapi apakah bezanya dari segi keuntungan antara beli gelang/rantai emas dan jual lepas2 tu atau masuk dalam pelaburan emas?

Boloque said...

buat pilihan yg tepat sebelum melabur..takut rugi di hari kendian kan..

relevan said...

Harga emas macam seiring dengan harga getah di pasaran dunia..

eT said...

huh...xpaham2 bab pelaburan emas nih...ngeee

blogger said...

Kalau betel lah ape yg di ramalkan..best gile kowt

Buffered Earning Mencurah-Curah

eelobor said...

kawan ada mas celup jer....

ejaMaria said...

makin ramai la yg mengeluh bila nak kawen... :(

*∽ IZAN ∽* said...

bila tengok. trend graf tu memang ada turun naik gak emas ni yek dari segi kenaikan harga.. hmmmmmmmmmmmmmmm

noor said...

makin xmampu ler nak beli mas ...harga naik tinggi sgt

sw33tdarling said...

nak beli barang kemas pun tak berapa pandai
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

sahromnasrudin said...

SY RASA harga emas akan semakin stabil..semoga abg mie akan kaut untungnya ya

amirah said...

naik lagi..perghh..memang mahal ler..

Lagenda said...

kena betul2 paham ni kalau nk invest

bardboo said...

skrgnie harga emas turun..nnt2 naik le tu..

Alimaz-Kembara Terasing said...

lepas ni kita pakai suasa pulak...

Myvitrd said...

ramai member aku dah start invest dalam gold ni.. apa pon pilih pelaburan yang kurang risiko.. emas harga susah nak jatuh..

faiz said...

mmg beli emas ade risiko penurunan die.kalo kite tgk harga emas public gold yang saya tgk pada hari semalam ialah RM3146 untuk 20g dan pagi ni harga die RM3122.tapi saya rase ini tak jadi masalah jika kite ingin simpan utk jangka masa panjang malah lebih untung dari kita melabur di ASB dan kehalalan die lebih terjamin jika urusan jual beli kita lakukan tu betul.time penurunan harga ni kite kene amik kesempatan utk beli emas sebab trend harga naik pasti akan datang.

Matjoe said...

mmg best emas ni. hoho, sapa nk rugi invest

Desk Of Carlo Santeekee said...

Salam..

Nk invest emas kena ada simpanan yg stabil. Kalo da ada duit, try survey kenaikan harga emas ikut bulan, bley invest dlm masa singkat tp dpt pulangan yg bnyk.

Miecyber said...

Memang ada berangan nak buat pelaburan emas tapi lom mulakan langkah lagi...


Pencuri kabel di belasah

Nur Fannun said...

klu tahu harga emas melambung tinggi cm ni, thun 2001 dah beli emas byk2.., thun ni jual..

ahmad munir said...

Harga emas dah naik paras 1504.60 siapa beli emas awal tahun untung la agak2 boleh cecah 1700.00 hujung tahun ni tak

Anonymous said...

rasanya harga emas fluctuate gak tapi takan kekal turun... pengeluaran berkurang, permintaan bertambah, mustahil turun.. aku beli emas 29/3/2011, beli RM140.80 jual RM136.55, sekarang.. 29/4/2011 beli RM149.25 jual RM145.00 bersamaam keuntungan RM4.2 seunit atau kenaikan 2.98% sebulan.. tapi mcm aku bgtau, emas ada fluctuate +-RM1.50 tapi bersabar je sbb harga takan turun..