Pages

Monday, January 24, 2011

Problem Ngan Virus Sudah Selesai, Thanks Kaspersky Consultant

Pagi tadi ada buat entry mengenai komputer diserang virus. Secara ringkasnya macam mana boleh kena virus attack sedangkan ada perlindungan anti-virus Kaspersky.

So call le Kaspersky consultant then dia suruh remove file tu tapi tak dapat "access denied". Pas tu suruh guna "system restore" pun tak boleh then cuba click kaspersky pun tak boleh. Memang program tu sudah disable functions.

Untuk makluman, actually perisian /software "Spyware Protection" tu adalah sejenis fake anti-virus yang mana telah didownload dalam komputer. So lepas tu benda alah tu, masukkan virus dan suruh kita indirectly beli anti-virus syarikat mereka le.

By the way, anti-virus yang sedia ada dalam komputer i.e. macam in my case kaspersky telah disable oleh "Spyware Protection".

So setelah mencuba beberapa teknik delete file or program "nakal" ni, so kaspersky consultant suruh guna delete melalui "safe mode". Caranya adalah:
  • Tekan button start (sebelah bawah kiri): Windows 7
  • Lepas tu restart komputer
  • Immediately lepas restart tu tekan banyak kali, F8
  • Then black screen keluar
  • Pilih safe mode
  • Icon desktop jadi besar then carilah file yang nak didelete tu, i.e. in my case "defender"
  • So berjaya delete then scan "Start full scan"
  • Tengok tu ada lebih 5 viruses / trojans yang menyerang
Tu le caranya, good to have you back, kaspersky. So kesimpulannya:
  • Jangan lawat blog or website yang boleh "mengacau" your computer. Tak kira le famous mana blog tu. Maybe ramai gak yang mengalami benda alah ni

  • Tak tahu kenalah tanya yang tahu ya, cuba gak cari dalam internet tapi tak begitu faham sebab ianya quite technical juga. So call le customer service / consultant anti-virus

  • Jangan lupa dalam komputer kena ada protection, anti-virus yang terkini, so far kaspersky tak ada masalah

  • Jangan download perisian yang anda tidak begitu confident sebab ditakuti ada "hidden agenda"
Maybe anda boleh tambah lagi langkah-langkah untuk mengelakkan serangan virus / malware / trojan ni.

17 comments:

ardinihumaira said...

macam mana nak tahu blog/website tu mengacau blog kita. huhu... risau lak dni...

Solehah said...

sama la..nk tanya soalan cam ardinihumaira..

Sharinginfoz said...

ardini dan solehah: yang tu saya tak tahu le pula, maybe kawan2 boleh bantu

Matjoe said...

wah, selamat laa. i x penah hadapi masalah virus yg serius

zella y said...

ha...mcm ni la yg sy maksudkn pd komen entry sblm ni...

dh ok kn.....

syuwai said...

kaspersky memang best!

sahromnasrudin said...

nasib baik kan abg nik..kalau tak, tak tau ape jadinya kans

Zura said...

kalau pc kena virus panggil org je buatkan...

hazman aka species1980 said...

yesss.... setakat nie kaspersky adalah yang terbaik yang penah saya guna.... ;-p

eelobor said...

mana nak tau mana2 blog tuh ada virus bro....selalu main redah jer

KiD said...

so far, kid pakai kaspersky ni... ok jer.. :)

Heidi Shafiq said...

jgn download blue.. vid blue byk virus.. serius..

Eyriqazz said...

guna kaspersky memang bagus..cuma sometimes ianya melambatkan loading ...

hans said...

owh
member2 den kata bit defender yang bagus sekarang
kaspersky pun bagus juga kan?
haih..
entah
den dah 2 tahun lebih pakai Avira
virus beranak pinak dalam laptop nih rasa2nya
hahahah

Korang Ada Petua Hilangkan Masalah Bibir Pucat?Kongsikan!

Kaseh NazLieza said...

sama..sy pon dh buat dh...tp nti certain web mmg xleh buka kn..uhuu

lunaticg said...

Waaaaaa....
Bagus ni berkongsi ilmu. Terima kasih ya. Saya pun guna kaspersky tapi setakat ni takde masalah. Kena selalu update takde masalah kot.

monarsh said...

kaspersky memang besh..korang bole beli lesen key kaspersky dengan harga yang murah di http://worldofkaspersky.hafizsite.com