Pages

Wednesday, January 12, 2011

Tips Melancong @Percutian

Sebut aja melancong @bercuti semua suka kan tak kira dalam negeri atau luar negara. By the way, tips ni diperoleh from Ringgit (newsletter) keluaran November 2010:
  • Menabung
    Yang ni sangat penting, kena ada duit yang secukupnya kalau nak pergi bercuti atau melancong. Kena asingkan duit untuk tujuan simpanan dan fokus pada perancangan

  • Perancangan Percutian
    Perancangan rapi perlu dibuat sama ada dari segi diri dan minda. Perancangan juga termasuk tempat mana nak dilawati, jenis pengangkutan dan macam-macam lagi

  • Bajet Semasa Bercuti
    Anggaran perbelanjaan sangat penting. Ianya meliputi kos penginapan, makanan, pengangkutan dan cenderamata. Untuk ke overseas, kena tahu kadar pertukaran mata wang asing

  • Tempahan Awal
    Tempahan awal perlu terutamanya jika menggunakan penerbangan ataupun bas. Ianya bagi membolehkan kita mendapat harga tiket yang murah dan availability of tickets

  • Buah Tangan
    Buat rujukan di Internet atau bertanyakan kawan-kawan yang pernah pergi ke tempat tersebut bagi mengetahui tempat-tempat yang menawarkan harga yang berpatutan. Senaraikan saudara-mara, kawan-kawan or sesiapa saja yang kita mahu beri ole-ole tersebut
Ni le serba sedikit mengenai tips bagi yang ingin melancong atau bercuti.

16 comments:

eT said...

tang bajet tu la...byk kelain..huhu

~aSHa~ said...

ermmm byk belanja nak melancong ni...tu kena prepare siap2...

eelobor said...

tahun 2011 dah takde percutian2 lagi untuk kawan.....

Eyriqazz said...

tips yang bagus dan sesuai untuk dijadikan panduan....part planning n menabung tu yg paling penting rasanya

J.M.R said...

sesapa yg love travelling pasti akn lebhikan menabung, makan megi kt umah takpe, janji dpt berjalan..hehehe

Ika Razak said...

saya memang tengah uruskan tiga percutian untuk tahun ni.. hehehe..

sahromnasrudin said...

bajet tue yg payah cikit tue hehehehehe

velasrizal said...

duit kene ada blh la gi mlancong

maslinamansor said...

Tahun nia ada perancangan nak p Kota Kinabalu. InsyaAllah...

miss nina said...

suka tips ni, menarik dan boleh dijadikan panduan

hazman aka species1980 said...

holiday nie memang kena ada perancangan awal.... kena rajin gak pegi travel fair untuk dapatkan harga murah....

Fairus Bin Mamat said...

Rasanya bulan 1 ni mahu bercuti.. Hujung tahun hari tu tak dapat cuti pasal kerja banyak.. :)

Myvitrd said...

info yang bagus ni.. aku tahun ni memang ada merancang nak g melancong dalam dan luar negera.. insyaallah

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss buat satu saving utk melancong every year :) plan tahun ni langkawi, last year pangkor.we all memang suka pulau :p

PutraRocker said...

thisisbestbro

Kota Kinabalu Travel Guide said...

Bila melancong memang perlu ada persediaan yang cukup terutama jika pergi bersama keluarga dan anak kecil. Tip-tip yg diberikan di atas amat bermanafaat sekali.