Pages

Friday, January 28, 2011

Jenama Kereta Yang Paling Hot 2010 di Malaysia

Just nak share mengenai jenama kereta yang paling top kat Malaysia pada tahun 2010. Mengikut thestar, Perodua masih berada di tangga teratas sebagai kereta paling laris di Malaysia iaitu sebanyak 188,641 ataupun 31.2% dari keseluruhan kereta yang dijual.

Nombor dua adalah kereta Proton yang mana market share mereka telah jatuh from 27.6% kepada 26%. Nampaknya Proton kena buat something kalau tak, Perodua akan terus menjauhkan diri. Maybe tak boleh nak lawan dari segi harga aja, kena improve more on quality, customer service, image dan macam-macam lagi.

Bagi kereta non-national pula, Toyota, Honda dan Nissan mencatat 28.2%. Not bad juga, tetapi saya percaya kalau harganya lebih murah nanti, maybe pada tahun 2015 dengan mengenalan AFTA, lebih ramai lagi yang akan membeli kereta bukan nasional, i.e. Vios, City dan Livina.

Apa pandangan mengenai harga minyak @petrol diapungkan mengikut harga pasaran dan harga kereta masih "dikawal"?

13 comments:

Joy said...

hmm..dlm hati tgh berkira-kira nak ambik Perodua Myvi ;)

toyolkiut said...

macam joy. TK pun berkenan dngn myvi..

relevan said...

Proton pun ramai yang suka :)

faiz said...

nampaknya kereta nasional kena cari jalnla untuk menyangi kereta luar negara...kalau tak bila afta dibuat seamkin kurang org nak beli kereta malaysia lagi...lagi-lagi kereta2 cam hyundai yg semakin berkembang...

sahromnasrudin said...

myvi tetap yg terbaik..maintenance tak mahai sgt huhuhuhh

ardinihumaira said...

dni kenan viva :D

myvitrd said...

aku tunmpang happy sebab myvi aku penyumbang angka tu.. hehehe

amirah said...

memang myvi ramai gler org guna

miss el said...

myvi comel :)

siti murni said...

bangganya...perodua di top ranking! hihi kite dulu proton, kini perodua..apa pun proton masih boleh dibanggakan..cuma dengan sikit lg pembaharuan...

Cikgu Den said...

Teringin nak pakai Honda Civic Concept M. Hehe

amry said...

ramai yang suka myvi...aku pon macam dah terbekenan kat myvi. hahaa

Lagenda said...

Hati terbekenan kat exora walupun livina ada