Pages

Saturday, January 15, 2011

Belajar Bahasa Cina: Darjah Satu (Elektif KSSR)

Afiqah yang baru sahaja masuk darjah satu tahun ini ambil subjek elektif, bahasa Cina under Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR). Tak tahulah sama ada Mandarin or Kantonese or just bahasa Cina.

Anyway rasanya bagus juga Afiqah belajar bahasa selain daripada bahasa Malaysia, English dan Arab. Lagipun sebelum ini, pernah juga belajar bahasa Cina masa sekolah tadika. Nanti nak suruh Afiqah tolong ajar mak bapa dan abang pula. What do you think?

10 comments:

eelobor said...

secara peribadi memang setuju belajar banyak bahasa dan rasanya tak membebankan sangat. elok belajar dari awal lagi, senang nak masuk dalam kepala. bukan mcm kita yang dah expired nih. hihiihih, susah nak tangkap

relevan said...

Bagus belajar bahasa asing ni..

al_hakim said...

memang bgs belajar bahasa cina ni..tp bile dah belajar kite kene selalu amalkan..kalau tak kita akan lupe..sy sendiri dah lupe ape yg sy belajar mase sekolah menengah dulu..wuu

LiFe KaMi said...

bagus juga mcm tu, bole blajar byk bahasa, tak salah tambah ilmu..
baru anak2 kita cepat pandai..:)

Azrin Aziz said...

Biasanya dialek yang diajar untuk Bahasa Cina adalah Mandarin.

DKosongLapan said...

bagoih belajo bahase ketige ni....at least kite bulih paham ape yang deme sembangkan......

Abhamz said...

salam, beberapa sekolah kebangsaan terpilih menjalankan subjek elektif ini di dlm sesuatu daerah bagi memperkasakan sekolah kebangsaan...

PinQib said...

kalau bahasa korea kan bagus... *sigh*

heheh
|I love BADANG|Siapa RAGAD WALEED AL KURDI? |

razdiah said...

ada sesapa yg tahu x mcm mn nk dptkan bahan latihan based on new kssr ni bg subjek ni...

SyaRyza said...

Akum..boleh tak bgtau nama sekolah ni...saya nak contact untuk dapatkan maklumat ttg perlaksanaan KSSR bahasa cina di sekolah..tqvm