Pages

Tuesday, December 21, 2010

Jom Beli Alat Tulis Sekolah Darjah Satu

Kembali lagi dengan cerita mengenai anak yang bakal masuk darjah satu. Sorry, kalau ada yang bosan dengan entry ni.

As some of readers dah tahu yang saya mempunyai dua orang anak, seorang akan masuk darjah satu dan seorang lagi darjah tiga. So jumlah beli stationery adalah RM150 so RM75 seorang. Antara alat tulis yang dibeli adalah:
  • Water colour (penguin): 1 set X 3
  • Crayon (buncho): 2
  • Eraser (stabilo): 3 set X 6
  • Ruler: 2 set X 12
  • Glue stick (UHU): 2 set X 2
  • Pensel warna (stabilo): 2 (12 batang jumbo)
  • Pensel warna (luna staedtler): 1 set X 3 (12 batang panjang)
  • Water colour brush: 1 set (rasanya 12 batang)
  • Pensel (2B: Staedtler): 2 kotak X 12 batang
  • Pensel (2B: Faber-Castell): 2 kotak X 12 batang
  • Sharpener: 2 dozen
Itulah antara alat tulis yang dibeli. Ada lagi item yang tak disenaraikan. Beli banyak-banyak ni sebab budak-budak ni kekadang mudah hilang le, selalu tajamkan sampai cepat pendek dan macam-macam lagi le.

13 comments:

azzey said...

Sharinginfoz: macam my princess dulu...selalu je kena beli alatulis yg baru. blh katakan everymonth ade je yg hilang...he3...

velasrizal said...

bia kasi semangat sket bdk2 ni belajar beli byk2

amirah said...

gam UHU pun ada jugak?hehehe..

rasp said...

i pun suka beli byk2 skali harung...
kes 'kawan pinjam' tapi tak return2 pun ada gak kan :D...

Kasim Ahmad said...

banyaknya pensel warna..hihi

ainhany said...

alhamdulillah..persediaan utk anak mesti didulukan..mesti depa pun tak sabaq nak pi sekolah dgn ala2 baru kan..
bestnya zaman kanak2...apa yg penting minta mak ayah beli....cikgu suruh...hihii

lydzar said...

tu utk 2 orang kan..byk gak tu stok stationery dorang

relevan said...

Bajet dari se awal waktu sangat penting..agar tidak terlajak..

amry said...

perkara biasa kaau budak-budak. eden dulu pensil warna memang cepat jer kodok..hehe..best per colouring...huhu

maslinamansor said...

hampir lengkap alat2 tulis...

teringat lak masa kecik2 dulu, pensel warna pakai tak sampai sebulan... asyik dok menyonteng jer... :)

nadey said...

mahal tu!!!!!!!! dulu sy pkai pensil tekan tu dr darjah 1 smpai 6...pastu curi2 kt ofis ayah (dulu2 mmg prangai haram gile)....so xde la beli mcm2...beli kaler pensil je sbb suke melukis......

perghhhhh agak mewah anak2 skung

rossoneri said...

setiap kali belikan pensil warna mesti hilang,dah bape kali beli untuk anak buah,last2 malas nak beli hehehe

Kaseh NazLieza said...

ank lieza lom bsekolah..beli brg adik jer la..hihihi...