Pages

Thursday, December 23, 2010

Barang Import Pun Ada Tanda Halal

Ni nak share mengenai antara produk-produk yang diimport dan mempunyai tanda halal. Sebagai contoh chocolate spread nutella mempunyai tanda halal from "Halal Certification Authority Australia" dan cheddar cheese spread Chesdale from "N.Z. Islamic Processed Food Management" so tak perlulah kita was-was kalau makan produk ni.

Nampaknya more and more negara yang bukan Islam mengambil langkah mengesahkan produk mereka adalah halal bagi memberi kenyakinan umat Islam di seluruh dunia dan juga of course to expand their market.

19 comments:

Shafa said...

tu la. skrg ni makin byk produk luar yg ada. sblm beli mesti tgk tanda halal dulu....

maslinamansor said...

Tapi lebih baik kalau tanda halal tue malaysia punya kan... ;)

KiD said...

subway, barbican pun.. tanda halal oversea punya

Azman Roslan said...

salah satu cara untuk jual produk kepada orang Islam..

fairus said...

Takut tak dapat tembus pasaran negara muslim la tu..

ardinihumaira said...

dni suka chesedale :D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Yang penting Halal. Tak kisah negara mana yang kasik kan , tapi kalo menipu logo halal, memang tak patut laa..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eh, bakar roti buh chesdale, sedappp :p

J.M.R said...

ni barulah yakin utk dibeli..xgitu bro?

velasrizal said...

kita pn xperlu risau lagi nk beli klo dh de sijil halal

Tn.Punya said...

memang kita kena hati2 pasal halal ni.. sebab melibatkan darah daging ni..

Hazzy Ishak said...

nutella best...nyum nyum..

YanaMIB said...

suka nutella tu..sedap sgt! ^_^

Matjoe said...

aku memang ada tgk iklan hsbc kt tv yg perniagaan halal bernilai berapa billion ntah. memang 1 inisiatif yg bagus utk utk umat islam yg memang ramai dimuka bumi.

nik, jom joint my contest:
CONTEST AZAM 2011

kalau ada kesempatan joint la. boleh menang cookies kak ina dan byk lagi. thanks

amirah said...

one of marketing strategies. kalau dorang tak dptkan pengesahan halal, susah nak dipasarkan pada orang islam.orang islam was2

Halimkk said...

bila ada tanda halal,kurang la rasa was2 tu. itupun kena check betul-betul

eelobor said...

biasalah untuk pasaran global kan..

azzey said...

Sharinginfoz: bagus juga ni kannnn.....

Toshio (Zharfan) said...

Logo Halal Siam berlambak di Malaysia. Di 7-Eleven Siam, semua benda kering, minuman, roti (tengok ramuan), biskut kecuali makanan masak dan mi cawan (kecuali perasa Tomyam) adalah Halal. Memang senang nak cari barang Halal di 7-Eleven Siam.

memanglah barang Import ada tanda Halal negara masing-masing. Thailand pun ada logo sendiri dan lebih dipercayai daripada Halal Malaysia.

Jangan jadi katak bawah tempurung.

Kalau tak ada tanda Halal, tengok ramuan makanan. Kalau tiada daging, ayam, alkohol dan babi, boleh dimakan.