Pages

Friday, December 3, 2010

Jom Simpan Duit di Tabung Haji

Menyimpan duit memang bagus tapi kat mana nak simpan? Ada yang simpan kat akaun simpanan biasa yang memberi pulangan yang sangat rendah i.e. less than 1% setahun dan ada juga yang menyimpan di akaun simpanan tetap yang mana ianya lebih kurang 3% setahun. Apa kata simpan kat Tabung Haji yang mana dividennya lebih kurang 5% setahun.

Cuba tengok table kat atas mengenai jumlah yang bakal kita dapat setelah kita menyimpan di Tabung Haji yang mana dianggarkan dividen adalah sebanyak 5% setahun. So bolehlah kita plan untuk tujuan tertentu, tak kiralah untuk pergi menunaikan haji ke, anak nak masuk universiti, nak kahwin, persaraan dan macam-macam lagi le.

Sebagai contoh kita simpan RM100 sebulan bila anak baru aja dilahirkan, so setelah anak berumur 20 tahun, jumlah yang bakal kita dapat ialah RM41,663 so bolehlah digunakan untuk anak masuk universiti nanti.

Or simpan RM200 sebulan untuk tempoh 10 tahun kita dijangka akan menerima RM31,696 so bolehlah kita guna untuk tujuan bayar downpayment beli rumah nanti. So bila aja mula kerja dalam lingkungan umur 23-25 then mulalah buat simpanan ya. Boleh juga digunakan untuk pergi haji bagi jumlah tersebut.

Apa-apa pun, kita cuba yang terbaik untuk menyimpan kalau boleh buat potongan gaji. Bila ada duit hati kita rasa lebih tenang dan tak memeningkan kepala kan?

32 comments:

Boloque said...

menarik jumlah wang tuh..bnyaknyer...nasib baek aku dh wat dah akaun bank


TERBARU: Rusia dan Qatar Tuan Rumah Piala Dunia 2018 dan 2022

Azman Roslan said...

nak buat akaun tabung haji la..

ardinihumaira said...

dni dari kecil lagi buat simpanan di tabung haji :D jum3 menyimpan

sahromnasrudin said...

as salam ziarah..memang bagus tabung haji nie

Kancilbiru said...

saya buat potongan gaji...:)

honey amour said...

good info la..thx :)

eelobor said...

memang betul bro, setuju sangat2

maslinamansor said...

mas ada buat potongan gaji.... tapi kadang2 kalau tak cukup... terambil gak... huhuhu

Tn.Punya said...

Setuju tu bro.. aku pon dah mula bercadang nak buka satu akaun dengan wife.. teringin nak g haji juga sebelum 50 tahun..

SENORITA ZATY said...

mari menabung ;0

Miecyber said...

Lagipun berkat menabung di Tabung Haji...

n@m@n said...

bagus,

cuma tak ada protection, better cari takaful investment dulu, kemudian barulah simpan kt TH, ASB

akuanakpahang (AAP) said...

Moralnya menyimpan dan menabung itu amalan yang mulia. :)Jom Jalan-jalan ke Pahang "Tak kenal maka tak cinta."

ejaMaria said...

dah simpan... buat potongan gaji... tapi bila hujung tahun tak cukup korek balik... pakai untuk belanja/yuran sekolah anak ;p

absolutely emy said...

bagus idea ini.. kena buat potongan gaji supaya lebih consistent.. kalu every month nak kena jejak tabung haji.. takut asyik terlupa jer nak pegi.. :)

Bo the Nerd said...

Saya, isteri & anak pun dah ada akaun TH. Lagi satu, kalau simpan duit kat TH boleh dapat potongan untuk zakat harta rasanya. Mmg banyak kelebihan simpan kat TH ni.

www.boisanerd.blogspot.com

DKosongLapan said...

Alhamdulillah....
naseb baek awok ade buat potongan gaji...... senang...bulan2 masok akaun jee..... sekaghang ni tabong haji pun dah ade kad ATM sendighi tau.....deme collabrate dengan Bank Islam.....

velasrizal said...

yg bestnye akaun dia xkan expired

lydzar said...

masa form 1 dulu penah buat. masuk rm10 pastu sampai laa ni tk tau ape jadi dh dgn akaun tu

Lagenda said...

mak dah buat potongan gaji untuk diri sendiri dan anak2

PinQib said...

asb asb asb..
hehe.
baguis. untuk jaminan masa depannn

Baby untuk dibeli!
Kita dan BABI!

hans said...

ku simpan dekat bank rakyat
dividen tinggi juga lah

P/S : Lu Langsi Lu Mati

P/S : Review Filem : Ngangkung Boleh Tahanlah & Kutipan Filem 2 Alam Berapa Juta?

rasp said...

senang bila buat potongan gaji...
tak perlu dok beratur utk simpan...

relevan said...

Sudah simpan melalui potongan gaji..

amirah said...

bagus buat simpanan dalm tbung haji

Sharinginfoz said...

azman: apa lagi masih tak terlambat

ardini:mesti banyak duit dni sekarang ni

honey amour: my pleasure

tn. punya: bukak dua akaun sebab tak boleh buat joint acc

miecyber: tepat sekali

n@m@n: sesetengah org sebelum masuk takaful kena ada emergency savings dulu i.e. 3 to 6 months....

hans: bank rakyat memang tinggi 15% tapi dah penuh i.e. tak boleh nak masuk or tambah dah kan

dear all: memang betul simpan cara potong gaji memang bagus

hazman aka species1980 said...

hurmm..... kalau tak silap saving kat tabung haji nie .. diorang siap buat potongan zakat kan...

izul said...

assalamualaikum...nak tanya skit bleh x???saya dah buat akaun tabung haji pada tahun 2000..masa daftar tuh,akaun atas nama saya tapi ic ayah saya sebab saya bwh umor lagi...

soalan saya:boleh x saya tukar ic ayah saya kepada ic saya sekarang berumur 21 tahun..

soalan kedua:baki akaun saya rm38.00 dan tak pernah masukkan duit n kluar,adakah akaun saya terus burn????

harap email saya:gabanx_hanamashi@yahoo.com

Sharinginfoz said...

izul: sorry tak berapa tahu mengenainya, but i am sure ianya boleh ditukar kepada akaun persendirian sebab sebelum ni trust account, maybe boleh check dengan tabung haji, just give a call

azlan said...

Berapa kah jumlah maksimum simpanan tabung haji...kalau asb 200 ribu..sila beri jawapan ye

Sharinginfoz said...

Azlan: setahu saya tiada had maksima simpanan dlm tabung haji

Azuan Jer said...

Assalamualaikum W.B.T.

Kepada sesiapa yang sudah membuka akaun tabung haji, tahniah diucapkan.

Tetapi, ada satu tabung bernama PruBSN UMMAH, iaitu pelan simpanan yg dpt menjamin anda dapat menunaikan Haji atau Umrah. Produk ini di bawah Prudential BSN Takaful.

~Kalau Panjang Umur, Haji....
~Kalau Pendek Umur, Haji....
~Kalau Ditimpa Musibah Pun Haji....

Segala pertanyaan, email ke mohamad.azuan@prubsnadvisor.com.my

Wassalam..