Pages

Wednesday, December 1, 2010

Jom Buka Akaun @Melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera


Masih ingat lagi entry saya mengenai Amanah Hartanah Bumiputera yang baru saja 2 hari dilancarkan oleh our PM? So semalam saya ada pi buka akaun kat Maybank Taman Melawati. Memang saya antara orang yang terawal buka akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AMB).

By the way, kat atas tu prospectus mengenai AHB, so macam-macam kat dalam tu info yang perlu kita tahu sebelum melabur dalam skim ni. Antaranya, harga seunit, berapa jumlah pelaburan minima, berapa kali dividen dibayar setahun, siapa syariah advisers, aset apa yang disewa dan macam-macam lagi le.

Inilah borang yang perlu diisi kalau berminat untuk menyertai AHB. Tapi satu aja komen, memang lambat betul proses untuk buka akaun ni sebab diaorang claim ianya produk baru, ramai yang tak tahu form mana perlu diisi, macam mana nak key-in dalam system dan macam-macam lagi.

Bagi saya briefing yang menyeluruh perlu diberi agar kefahaman lebih mendalam. Just bayangkan lebih 2 jam nak buat benda alah ni. Next time kena improve. Anyway bila buka akaun ni, diaorang tak bagi buku ataupun sijil, hanyalah salinan borang pendaftaran then 2 kali setahun penyata akan diberi kepada kita.

So kalau berminat nak buka Amanah Hartanah Bumiputera, boleh pergi ke mana-mana cawangan Maybank pas tu make sure baca prospectus dah fahami sebelum kita membuat apa-apa tindakan. Selamat menyimpan untuk masa depan.

36 comments:

eelobor said...

bro mmg cepat tul dalam bab2 gini. kawe baru terbaca dalam paper pagi tadi...dia siap buka akaun doh. bagus2

DKosongLapan said...

bagoih untuk amse depan kite niii...... at least kite ade 'something' nanti....

sahromnasrudin said...

salam..kne ada akaun maybank..kalau tak, depa tak bagi bukak..nak bukak akaun maybank kne ada RM 250.00..membebankan orang kampong...

- zuriey - said...

nampak cam best...kene kumpul duit nak melabur

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mcm berminat jugak.cuma rm500 ajer kan utk pendaftaran?

hans said...

adess
duit tak cukup plak
kena minima RM500 yer?

P/S : Kelab Bola Sepak Kalah 55 - 0.....Ini Main Bola Ker Apa? Hahahaha

ardinihumaira said...

teringin tau nak try.. :)

nur said...

menarik.. nyum2.. tq for sharing the info..
ALL IN ONE

Sharinginfoz said...

eelobor: just untuk simpanan

sahrom: akaun bank kena ada sebab dividen akan dibayar terus ke dalam akaun bank setiap 6 bulan

elissmie: yup RM500 minima dan kena ada akaun bank sekali

noor said...

salam
investment is good kan
tp xtau psl nih hihihihi

al-lavendari said...

eloklah melabur dari muda lagi, walaupun sikit tapi berterusan setiap bulan.

sikit2 lama-lama jadi bukit.

nidus2 said...

Duit untuk cukup makan pakai jer...

velasrizal said...

boleh la gi maybank lps ni.. serbu ramai2..

Rabia Sensei said...

thanks for the info. saya baru tahu setiap 6 bulan dividen akan masuk dalam bank kita. tak mcm asb yerk. nanti tak bertambahlah yerk. thanks yerk.

Anonymous said...

Amanah Hartanah Bumiputera (AHB): Terima kasih, info anda sangat membantu!

iza said...

Salam...

Ooo...maksudnya dividen akan dimasukkan dlm akaun maybank ke?
tak sabar rasanya nk pi buka akaun...AHB

Matjoe said...

sabar dlm 2-3 nnti pon xpe, ingat byk sgt ke duit malay smpi 2 3 hari dh abis subscribe

Kuman Chaos said...

Amanah Hartanah? aku nnak kena study lebih mendalam nih

kuman "Panavia Tornado tengah Priming.." Entry

g0m0k9enDek said...

huhuhuh... teringin lak nak buat satu

makdara TERdiva said...

menarik ni..nak buat gaklah! :D

miss nina said...

bagus info ni. kena baca & faham prospektus dulu.

hans said...

kumpula duit lah macam nih

P/S : 5 Perkara Yang Menyebabkan Kita Takut Sewaktu Berada Di Asrama @ Hostel

Sharinginfoz said...

rabia dan iza: memang ianya akan dikredit dividen setiap 6 bulan so kalau nak tambah kenalah masuk dalam akaun AHB tapi tak sure sama ada suruh diaorang kredit kat akaun selain maybank boleh ke tak

miss nina: memang betul kita kena faham sebelum melabur dalam apa jua instrumen

Anonymous said...

sahromnasrudin.. tak perlu ada akaun Maybank. Akaun bank lain pun boleh rasanya. Tapi Maybank boleh buat special arrangement untuk bukak akaun dengan small amount. Rasanya dalam RM10 atau RM20 je. Bukan RM250. Harap boleh sebar-sebarkan untuk kebaikan ramai.

YoYo

Anonymous said...

AHB nampak menarik tapi saya masih tak faham dengan pembahagian dividen yang dimaksudkan. (1)adakah AHB akan berikan dividen 6% (minimum) dalam 6 bulan? atau (2)dividen 6% (minimum) tu untuk setahun (bermaksud 3% setiap 6 bulan)?

kalau no (1) memang lebih baik daripada asb :P

blogger said...

kalau x gne akaun maybank akan dikenakan cos minima...cbe baca brosur utk more info

Amanah Hartanah Bumiputera

siti murni said...

owh..ni lah amanah saham yg kawan saya ceritakan tu..hmm..minat jugak nak tau lebih lanjut nih..

Sharinginfoz said...

anon: thanks for your explanation

anon: apa yang saya faham, expected dividend of 6% adalah untuk setahun i.e. separuh dibayar 6 bulan pertama dan seperuh dibayar 6 bulan kedua, whether 3%+3% ke 2% +4% ke tak tahu le tapi jumlahnya 6%

2bz4money said...

Modal bonus gomen RM500 bolelah dilebur kat AHB ni. Tapi camna nak download softcopy prospektus AHB ni?

Sharinginfoz said...

2bz4money: borang tak boleh download kena ambil yang asli sebab ada beberapa copies carbonise

azzey said...

Sharinginfoz; bagus gak ni ye....:)

gmiella said...

Assalamualaikum.... actually x perlu ada account MBB. Tuk melabur permulaan sebanyak rm500 bleh cash. Untuk sesiapa yg x der account MBB, bleh buka ac baru RM10. x nak pn x per. BSN pn diaorg terima.

munster said...

harga tanah paling kurang risiko untuk turun kan?betol ke?

beloGIsam said...

berjinak untuk melabur dalam ahb,, informasi dari sini amat dihargai

Sepiana Ain said...

Sy bru tahu..pas bce entry ni..sy trus nk melabur..rm500 tu kite bley tmbhkn...

Sharinginfoz said...

sepiana ain: boleh aja tambah