Pages

Wednesday, December 1, 2010

Harga Minyak @Petrol Naik Lagi 15 sen: RON 97 RM2.30 (1 Disember 2010)

TERKINI: RON 95, DIESEL, LPG AND SUGAR (PRICE HIKE)

Sebelum ini harga petrol RON 97 naik 5 sen kepada RM2.15 pada 2 November 2010. Mulai 1 Disember 2010, ianya naik lagi sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter kerana harga minyak mentah di pasaran dunia meningkat sejak akhir-akhir ini.

Untuk baca lebih lanjut, sila layari:
  • Bernama: Harga Petrol RON97 Naik 15 sen
  • Berita Harian: Petrol RON97 naik 15 sen seliter mulai esok
  • Mstar: Harga Petrol RON97 Naik 15 sen
Seperti yang kita tahu, harga petrol @minyak akan disemak setiap bulan, so kalau harga minyak mentah naik lagi, so 1 Januari 2011 maka ianya akan naik lagi tapi untuk RON97 aja sebab RON95 diberi subsidi.

17 comments:

Lagenda said...

Nape skrg ni x ada pengumuman untuk kenaikkan harga petrol mcm dulu2??

akuanakpahang (AAP) said...

Matilah ayam dikepuk sendiri :(

sahromnasrudin said...

salam...tunggu minyak masak plak

Suliana said...

naik lagi?? tak tgk tv smlm.. huhu.. pakai yg murah je la..

velasrizal said...

nsb baik moto pakai ron95

eelobor said...

guna ron95 jer.....tajuk tu sedikit konpius

Sharinginfoz said...

lagenda: entahlah pelik juga kan

akuanakpahang: apa nak buat kan

sahrom: minyak masak jangan le nak naik pula

suliana: maklumlah harga di pasaran dunia naik kan

velasrizal: ya betul guna ron95 ok kan

eelobor: thanks sebab highlight

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tahniah malaysia..tapi bonus rm500 ajer sorang :p

rasp said...

diam diam dorang naikkan ek...
takde lah q panjang kat petrol tu ya...

relevan said...

Naik besikal..!

fairus said...

Pakai RON 95 pon kete boleh gerak jugak.. Harap RON 95 tak naik.. Tapi kerajaan tak bagi kenderaan asing guna RON 95, hari tu aku ada nampak kereta Singapore guna RON 95. Harap pihak stesyen minyak perlu teliti, jangan nak untung aje. Subsidi orang Malaysia dapat kepada warga asing pulak..

ainhany said...

tahniah...
malaysia maju setapak lagi sblm akhir 2010. Inilah harga yag haruz kita bayar!!!

ardinihumaira said...

huhu.. naik lagi. adoi

Idzmieyz said...

Jana Kenderaan Anda Dengan Air Suling di: http://www.hydrox.sutraworlds.com

zanyy said...

pakai I-Charge. bolaeh save minyak. tgk ni :)

http://i-chargeyourcardude.blogspot.com/2010/11/i-charge-mxb-international-holdings-sdn.html

azzey said...

Sharinginfoz; naik lg ek....

Toshio (Zharfan) said...

Dear Fairus. artikel kamu.

"Pakai RON 95 pon kete boleh gerak jugak.. Harap RON 95 tak naik.. Tapi kerajaan tak bagi kenderaan asing guna RON 95, hari tu aku ada nampak kereta Singapore guna RON 95. Harap pihak stesyen minyak perlu teliti, jangan nak untung aje. Subsidi orang Malaysia dapat kepada warga asing pulak.."

Ini Pendapat aku pula.

Kebanyakkan pemandu kereta Singapore ialah Warganegara Malaysia yang menetap dan bekerja di Singapore. So jangan salah anggap.

Mereka ada MyKad dan mereka mendapat hak sebagai Warganegara Malaysia.

Yang kau nampak tu adalah Orang Malaysia bawak kereta Singapore. Kalau tunjuk MyKad tetapi bawak kereta Singapore, sudah tentu dapat hak untuk isi RON 95 sebab ada MyKad.

Singapore sepatutnya tak perlukan kereta kerana sudah ada kenderaan awam yang lengkap tetapi untuk pulang ke kampung halaman mereka di Malaysia, mahu ke tak mahu, mereka terpaksa beli kereta.

Aku tengok kat Ipoh, Penang, Melaka especially Chinese New Year, Kereta Singapore memang belambak di rumah-rumah kampung. Ini menunjukkan mereka adalah Warganegara Malaysia.