Pages

Tuesday, December 21, 2010

Pelaburan Amanah Saham Bumiputera (ASB)

Mengikut Bernama, PNB isytihar dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk 2010 adalah sebanyak 7.50 sen dan bonus 1.25 sen. Kalau ikutkan rekod tahun 2005 to 2009 ianya antara 8.55% to 9.0%. Memang banyak kan.

Tapi ada yang rasa pelaburan dalam ASB ni tak begitu Islamic walaupun ada fatwa yang mengharuskan pelaburan di dalam ASb based on maslahah (public interest or kepentingan umum).

Then ada check dalam website PNB, pada tahun 2009, then top 20 investment adalah seperti di atas termasuk more than 25% dalam Maybank dan British American Tobacco (BAT) lebih kurang 1%.

Apa pandangan anda mengenai pelaburan dalam ASB?

15 comments:

~ch@wi~ said...

pelaburan dlm asb ni bagus..tp kalau x salah plg byk boleh dilaburkan setakat rm 250k je...join dgn amassurance pon bgus jgk, sbb ade produk amcapital yg mne pelan ni boleh dikatakan plg busuk pon boleh cecah 8% setahun. tapi tahun lps smpai 34%... sbnarnya ikot pd org tu jgk, kalau die nk risiko rndh pulangan pon rndh jgk la...hehehe..

Halimkk said...

lebih baik melabur Emas sekarang ni. Harga makin naik saja.

Lagenda said...

labur 2-2 ok x?? emas ada, ASB pun ada..

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!

iza said...

Salam...
ASB dah ada.
AHB pun dah ada...
bila pulak nak melabur dlm pelaburan emas ni...???

Eyriqazz said...

hik3..asb pun cipot je dlm akaun...tapi, at least dividennya lebih stabil..

dari kelate ke copenhagen said...

alamak..maybank & BA Tobacco ade dlm PNB lagi ke..ayoyo

azzey said...

Sharinginfoz; tak tau sgt nak komen....tp mesti ada benefitnya kannnnn....:)

eT said...

modal dah leburrr...ngeeee

Kasim Ahmad said...

xpandai bab2 melabur nie..

rabiatulpaid. said...

Emas mg sentiasa masyuk kot.
Tapi Asb bgs jugak :)

Tn.Punya said...

bagi aku.. kalau mufti kata harus.. aku ikut je.. apa pon ASB masil yang terbaik dalam pelaburan jangka panjang..

mohd hafiz said...

bagaimana pula dengan KWSP??? fund manager terbesar di malaysia.

agak2nya ke mana duit itu dilaburkan??

Mohamad Nazri said...

Kami di CIMB Wealth Advisors sedia memberi khidmat nasihat tentang skim saham amanah. KWSP pun melabur di saham amanah juga. Kenapa perlu berpuas hati dengan pulangan yang sedia ada sedangkan kita boleh dapat lebih dari itu.

daikuzent said...

melabur dlm Amcapital pun bgus ....pulangan pn tinggi lebih dr 8%....pling tinggi penah bg lebih dr 30% ....Amcapital ni diuruskan oleh AmAssurance dr Ambank Group .....minimum bukak akaun rm4000,pengeluaran boleh dilakukan ....pelaburannya mengikut syariah,jgn risau.... ....kami sedia membantu anda ...boleh hubungi saya 013-5917655....