Pages

Monday, December 27, 2010

Buku Teks Darjah Satu

Pagi tadi pergi ke sekolah since Afiqah masuk darjah satu next year, so kiranya pi dengar taklimat dan juga ambil buku teks dan latihan, Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR).

Untuk darjah satu semuanya ada 17 buku iaitu 8 teks dan 9 latihan:
  • Buku teks (8)
    • English (1): RM8.20
    • Matematik (2): RM10.00
    • Bahasa Malaysia (1): RM8.80
    • Dunia Sains dan Teknologi (1): RM6.00
    • Pendidikan Islam (1) : RM7.20
    • Bahasa Arab (1): RM5.00
    • Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan (1): RM5.60

  • Buku latihan (9)
    • English (2): RM5.80
    • Matematik (2): RM6.30
    • Bahasa Malaysia (2): RM6.00
    • Dunia Sains dan Teknologi (1): RM2.50
    • Pendidikan Islam (1): RM4.60
    • Bahasa Arab (1): RM3.60

Ni pembalut buku, senang sikit sekarang ada pembalut plastik mudah, just masukkan dan settle. Kalau dulu kena gunting plastik then lekatkan. By the way, set pembalut ni beli kat Pustaka Rakyat RM6.80 untuk satu set of 10.

Macam tahun-tahun sebelumnya, buku teks dan aktiviti @latihan diberi percuma kepada semua warganegara Malaysia regardless of income. Kalau beli, buku teks dan latihan darjah satu semuanya berjumlah RM79.60:
  • Buku teks (RM50.80)

  • Buku aktiviti (RM28.80)

23 comments:

YanaMIB said...

mahal kn buku buku skola..sy dlu dpt pinjaman bk teks sbb anak cikgu...hehe~ =)

eelobor said...

tak sabar nak tunggu pengalaman muaz plk....

makdara TERdiva said...

seb baek sume student dpt buku teks..jenuh nak membayar kalau ada 10 org anak.. :)

sahromnasrudin said...

mahal buku srkg kan huhuhuhuh

Zaidah said...

memang mahal buku sekarang nie....semuanyer kena bayar...

noorafzan said...

walaupun buku teks dapat pinjaman tapi buku latihan pulak yang mahal.
dulu mana ada istilah buku latihan.
semua refer buku teks je.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ms aku dulu free ajer buku teks kan..

fairus said...

Teringat time sekolah dulu. Buku teks semua kena balut. Sekarang dah siap plastik pembalut, dulu balit dengan ketas minyak atau plastik pembalut. Kena buat sendiri.. Sekarang tersangat senang, siap pasang aje..

ardinihumaira said...

banyaknya buku.. sebab tu beg budak darjah satu berat2 kan... adik dni darjah 3

oya said...

teringat zaman dulu smngt nk beli buku teks..plan ngn kwn2..sbb mak suh beli sndiri..

velasrizal said...

tak la mahal sgt pon..kira ok la

papabear said...

Banyaknye buku darjah satu... my son masuk pre-school next year... katanya ada about 9 subjects... perggh... and he is only going to be 4...

Call me apples,call me dia.. said...

En.SharingInfoz : Buku teks memang dapat freekan bro?

amry said...

oic.kena beli sendiri ker buku teks?tak tahu ler.hehe

Sharinginfoz said...

dear all: buku ni memang diberi percuma kepada semua pelajar warganegara Malaysia

fairus: memang betul sekarang ni senang, balut memang sempoi aja

g0m0k9enDek said...

bila senaraikan nampak cam meriah plak.. haha

hans said...

fuh
sorang jer dah belanja dekat RM100 kan
tapi belanja pasal sekolah no hal lah
ilmu punya pasal
hehehehe

P/S : 5 Perkara Yang Aku Tak Suka Bila Terperangkap Gara - Gara Kesesakan Jalan Raya

azzey said...

Sharinginfoz;mcm my princess pun blm dpt buku teks lagi coz baru bertukar ke skolah baru ni...

Nora said...

bukan masalah asah pensel kaler, masalah pensel kaler ilang, kalau Rm9.90 satu... camner .... huhu..

relevan said...

Kena bajet betul2 agar selamat segala kos..

PinQib said...

mati mati ingat wajib kena beli buku teks ni

Anonymous said...

utk bulan januari ni murid2 x perlu bawa byk buku sbb program transisi masih berjalan. Bawa buku part 1 saja (buku aktiviti) slps program ini, Baru beg ank2 x berat..

Anonymous said...

hye