Pages

Wednesday, December 15, 2010

Prinsip Meminjam

Hidup ini tidak boleh lari daripada hutang kan. So kalau tak ada duit so apa lagi kita pinjam le tak kira daripada bank, mak bapa, kawan-kawan or sapa-sapa le yang baik hati untuk memberi pinjaman kepada kita.

Ni nak share mengenai prinsip asas yang perlu kita tahu sebelum kita meminjam. By the way tips ni saya dapat from majalah ringgit keluaran Oktober 2010:
  • Pinjam untuk something yang kita perlu bukan mahu
    Kena tahu perbezaan keperluan dan kemahuan. Ianya untuk benda yang kita betul-betul perlu sebagai contoh, beli rumah, kereta dan pendidikan anak melanjutkan pelajaran. Tetapi kalau kita ada perancangan itulah lebih baik, i.e. menyimpan atau menabung untuk keperluan pelajaran anak nanti

  • Pinjam mengikut kemampuan kita
    Apa orang cakap, hidup mengikut kemampuan kita so faham-faham ajalah dengan prinsip ini. Ada juga orang cakap mengukur baju di badan sendiri. Ertinya sama aja, Ada juga orang memberi panduan bahawa jumlah bayaran balik pinjaman tidak melebihi 1/3 daripada pendapatan kasar, so maknanya kalau gaji kasar kita RM1,500 so maksimum bayaran balik pinjaman adalah RM500 tapi susah juga kan?

  • Elakkan menjadi penjamin
    Ini banyak terjadi apabila peminjam tak bayar, kita kena teruskan bayaran ansuran mereka. Melainkan kita jamin someone yang kita boleh percaya mempunyai kemampuan membayar balik dan beretika
Itulah serba sedikit mengenai etika yang perlu kita tahu bila kita membuat pinjaman. So I am sure ramai kat luar tak sabar-sabar untuk memberi pendapat so apa lagi. Jom tambah.

24 comments:

sahromnasrudin said...

penjamin lg bahaya dari peminjam..itu hakikat...

Nazz@Purple said...

meminjam perlu dgn istitusi yg bertauliah dan selamat..thanks perkongsian yg bermanfaat..

J.M.R said...

percaya atau tak, org malaysia jenis yg kuat meminjam/ berrgantung pd subsidi

sisdee said...

kdg2 kena buang istilah..tak bhutang tak kan dpt merasa..huhuhu

azzey said...

Sharinginfoz: betul tu. saya pun dh serik nak jd penjamin....:(

Azman Roslan said...

jadi penjamin memang aku elakkan.. cari bala je nanti, heheh..

eelobor said...

hehehe....bila la nak setel2 utang nie. mahu 20 tahun lagi baru abis. anak aku pun dah abis sekolah masa tuh

Suliana said...

patutnya term penjamin tu tak perlu, menyusahkan org lain je. klu tak dpt pinjam tu, terima la hakikat sebenar..

ardinihumaira said...

dni pun benci peminjam yang tak gheti nak bayo! sian abah dni jadi penjamin. masa nak suh jadi penjamin kemain manis mulut. pastu tak baya. dasyat

Anna Da Lady said...

skang ni, ada jugak pinjaman yg tak perlukan penjamin..apapun nak jadi penjamin, perlu pastikan si peminjam tu mampu ke tak. dan nak jadi p[eminjam, pastikan pinjam dgn bank yang berdaftar.

maslinamansor said...

meminjam nie memang menjadi 1 kewajipan.... tapi jadi sebagai penjamin... no way. Kecuali ada sebab2 tertentu

sw33tdarling.com said...

dulu nyaris2 jadi penjamin seorang kawan yang baru kenal... tapi namapun NYARIS kan.. so terselamat laa... :)

Jom Join Give Away

YanaMIB said...

bgs ni..kdg² nk bg hutang kt org pn kena hati²..jgn terlalu pemurah smpi kena tipu =)

amirah said...

kalau pun org yg dipercayai, i.e keluarga sndiri, kalau dia dah takboleh nk byr, takan kita nak tikam dia suruh dia bayar jugak.sebaiknya jgn la jadi penjamin

Lagenda said...

part jd penjamin tu dah dah terkena betul2 atas btg idung mak aritu??

Ingat case 15K?? HUaaaa..luka lama berdarah kembali!!

Kalamhati said...

Betul tu..abang ipar baru dpt surat dr mahkamah minta langsaikan hutang kereta anak sedara dia..abg ipar memang tak bleh buat pinjaman langsung skang ni dh blacklisted nama dia..

hans said...

yups
jadi penjamin tu memang menakutkan kut

P/S : Traffic Minggu Nih! Tutorial Letak Link Entry Anda! Ada Sesiapa Suka Shawls Yang Cantik!

velasrizal said...

bab interest mmg xtahan..tp ssh nk elak

AngahSayang2314 said...

betul tue penjamin bahaya wooo tapi kadang2
pinjam gak sesak gakkkk hahahaha

relevan said...

Jangan pinjam Ceti..

Adziim said...

Abang aku pesan kalu nak buat pinjaman jangan lebih 30% pendapatan kita.

Sumijelly said...

wa......kalu tak pinjam..tak der la pulak kewangan nanti....

tp sampai bila la nak meminjam kan??huhuhu


Sumijelly.com

eiela said...

Ha,,yang nih saya setuju 100%. Meminjam untuk dapatkan benda yang benar-benar perlu sahaja dan bila dah meminjam pastikan bayar balik, jangan wat derk je.

Latest Entri :
1) Asma Oh Asma
2) Pertandingan Pantun Paling Menarik

amry said...

BAGUS TIPS NI. WALAUPON 3 JER TAPI KITA SERING TERLEPAS PANDANG PERKARA NI. PAKAI PINJAM JER...KALAU ADA TIPS CARA NAK ELAK LEWAT BAYAR HUTANG/PINJAMAN LAGI MENARIK