Pages

Monday, December 6, 2010

Belanja Dulu or Simpan Dulu?

Yang mana satu pilihan anda belanja dulu atau simpan dulu? Secara ringkasnya mana satu yang perlu kita buat?
  1. Simpanan = Pendapatan - Perbelanjaan

  2. Perbelanjaan = Pendapatan - Simpanan
Pilihlah yang mana anda suka. Yang (1) ialah kita menyimpan setelah menolak segala jenis perbelanjaan so maknanya kalau ada lebihan kita simpan kalau tak ada kita tak payah le simpan kan.

Yang (2) ialah kita tolak siap-siap simpanan kita daripada pendapatan / gaji / elaun yang kita terima so yang lebihnya baru kita belanja.

Ada pros and cons bagi pilihan (1) dan (2). Yang penting kita bijak memilih. Kadang-kadang nak simpan ni susah sikit kan cakap tak cukup tapi kalau kita tolak siap-siap (compulsory savings) dari gaji kita i.e. potong gaji dan masukkan dalam Tabung Haji so kita tak akan terasa so by the end of period kita adalah something bagi simpanan kita kan?

Apa-apa pun yang kita pilih, agar ianya terbaik untuk kita. Selamat menyimpan dan berbelanja.

18 comments:

Lagenda said...

Yeah..mak pilih yg pilihan yg kedua tu. Potong siap2 dr gaji supaya kita x berbelanja ikut hati.

Bnyk mana gaji bersih masuk acc, bnyk tu je belanja. Senang!

*Laut China Selatan* said...

pilih 1 ! hoye hoye. nak khwn kene simpan duit ! HAHAH :)

SENORITA ZATY said...

menabung amalan muliaa :D

sahromnasrudin said...

smua org kata no 1..adakah itu realitinya????

amirah said...

rasanya simpan dulu. Walaupun tak pernah buat..hehe

velasrizal said...

elok simpan utk emegency ke mana kita tau

Joy said...

saya pilih no2. if x cukup pandai2 la cut cost ;)

myvitrd said...

Kalau tanya aku.. bayar hutang dulu semua..dah tu kalau ada baki baru simpan

Suliana said...

klu sy, sy tolak juga skit utk simpan dlm TH. simpan ni kena paksa, klu tak paksa mmg takde nye. so buang benda yg rasa tak perlu. kena bekorban skit, tak de la baju baru utk ku. hehe

nitestalker said...

sy pilih...

perbelanjaan = pendapatan - (bil2 bulanan + hutang piutang) - simpanan

dlm, erti kata lain... settlekan dulu bil2 & hutang baru boleh simpan... walaupun hutang tersebut adalah pinjaman utk pelaburan. hehehe :)

nur said...

teringin nak buat yg 2 tapi selalunya berakhir dgn yg 1.. camno tu?
ALL IN ONE

sw33tdarling.com said...

susah nak jawab soalan ni... kena tengok keperluan kot...

kalau perlu sangat, kenalah belanja dulu...

eelobor said...

ala....2 pilihan je ker bro. susah nih nak buat pilihan

rasp said...

prefer yg no. 2...
kena pikir masa depan :)

yusof sadjirin said...

belanjer jer..hahhahaha..btw,nice blog..

eT said...

simpan dulu sket...
then belanja ikut bajet yg dibuat...
lebih simpan lagi..hehe

fairus said...

Kita simpan dulu...

azzey said...

Sharinginfoz: simpan dulu baru belanja! apa2 pun belanja berhemah tu yg perlu....