Pages

Tuesday, April 12, 2011

Problem Dengan Cermin Kereta Proton Persona

Beberapa hari yang lepas cermin kereta Proton Persona berbunyi masa nak tutup window sebelah pemandu. Nak turunkan OK aja cuma bila nak naikkan berbunyi macam tak ada something yang boleh hentikan cermin tu bergerak.

So pergilah kat pusat servis Proton dan technician tu cakap motor yang gerakkan cermin tu rosak so kenalah tukar. Gambar kat atas dalam petak merah tu menunjukkan motor yang bergerigi, then kat kaunter diaorang cakap lebih kurang RM140 termasuk ngan labour cost, so oklah.

So lepas siap bill semuanya berjumlah RM102 aja, OKlah tak ada bunyi sekarang. By the way, masa tanya technician tu diaorang cakap benda ni sering gak berlaku. Harap Proton dan kereta nasional lain dapat memperbaiki mutu kenderaan yang dijual kepada rakyat Malaysia.

27 comments:

relevan said...

Kereta kome tak boleh buka dah cermin sebelah kanan..jamed..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kereta berkilat lagi dah rosak.aduhai.tapi perasan atau tak, kalo pintu kereta malaysia ni kalo tutup bunyi macam tak padu gitu kan.ke me jer rasa mcm tu erk.

Miecyber said...

Proton perlu tingkatkan mutu produk mereka...

Peribahasa Jepun ( Part 2 )

ardinihumaira said...

a ah kan.. semoga tingkatkan lagi mutu. slalu dengar proton ada poblem...

Matjoe said...

ahha, proton oh proton

syuwai said...

harap proton dpt menghasilkan kreta yg lebih berkualiti pd msa akn dtg kan2x?? ;)

akuanakpahang said...

Kerata saya gitu juga cerminnya, dulu kata motornya rosak ganti le.. pastu berbunyi pulak kalau kita naik cerminnya :(

Noriz said...

susah nak dgr keta proton takde problem...
sib baik dah ok cermin tu kan...

ainhany said...

power window yang tak power....,masalah ni juga berlaku pada kereta produa..apa nak kita kita hanya pengguna yang harus mmbayar untuk mmbeli perkhidmatan.

rakyat dulukan...

eelobor said...

kawan pun ada buat entri yang sama

Zura said...

erm..satu ilmu nie sbb abg sy pun gune kete persona nie...

amirah said...

persona kitaorng tak sampai 3 tahun lagi tapi mcm2 dah kena ganti.maybe sebab lasak jugak.selalu travel balik kg..ermm..

sahromnasrudin said...

itulah kelebihan proton yang perodua takde heheheheheee

rasp said...

kete myvi i pun tingkapnya problem yg sama gak...

Faisyah said...

alhamdulillah persona saya xde mslh window tu.baru2 ni handle pintu patah. yg kerap problem switch radio kat stereng. wayering cam hampeh. dah bape kali sin siang hin betulkan, macam tu jugak.

eh, sin siang hin sana terima Jcard jugak x tuk discount?

Sharinginfoz said...

Faisyah: Thanks for the info, tadi ada call diaorang cakap ada discount tapi untuk labour cost aja 20%. Macam mana sblm ni tak tahu

azzey said...

harap2 pihak proton mengambil serius mslh ini supaya org ramai tak rasa takut2 nak beli kereta keluaran proton lagi....

Myvitrd said...

aku punya kereta myvi pulak switch auto asik problem.. bila cermin dah turun tak leh naik.. dah tukar 2 kali asik problem yg same.. hampeh juga

mrsid said...

kawan pun pakai kereta proton gak..org panggil kereta kebal...pernah gak ler makan duit kawan sampai 1 ribu

Ayie said...

memang tak dapat nafi, proton agak kurang kualiti.. harap2 dinaikkan.. kalau tak, bungkus la jawapnye.. haha

Moh le usha entry teman nih haa..
Ayam Vs Serigala
Teksi Mitsubishi Evo
Alahai Pengemis

Anonymous said...

I like this site^-^

hamid tarmidi said...

proton perlu perbaiki mutu quality nya,kalun nk bersaing dgn jenama automotif lain.persona saya,belum pun cecah 20k mileage dh byk kali sgt keluar-msuk pusat servis. disebabkan problem berikut.
1)cermin depan water leak.
2)bunyi knocking semasa
membelok
3)Rear whee abnormal sound
when bumping.
4)door lock motor rear rh not
funtion.

Pak Lang said...

dulu ada gak pakai Saga, lepas tu top up amik Wira...yg ok sikit bagi saya Wira. La ni dah pakai Citra...problem mmg ada tapi rasanya boleh pakai kereta ni lebih 10 tahun. Proton punya kereta saya bagi expire date 5 tahun ja...kos servis Citra saya bila tengok bil sama ngan Wira...kecuali petrol dan harga part. 2nd car pun pakai Kancil, tak berani nak pakai Proton dah!

manhoyagami said...

nak bertanya.. harga cermin depan persona termasuk pemasangan berapa yea? cermin kreta ku dah retak menanti belah... :(

elegants said...

klau kat tol dari jauh buka pintu, maknanya kereta malaysia la tu

hasenah said...

Kereta pesona anak saya baru 5hari keluar kedai...on 1st day pintu problem dh di perbaiki di servis center terkini cermin belakang pilak meletup pecah! Nak buat camna ni? Adakah proton tangung kos nnt? Proton management tolong laa review yr quality control! Jangan menyusahkan raakyat terutama golongan pendapatan yg hanya mampu pakai national car!

Persona Base said...

Persona setakat ni selama 6tahun saya pakai ok la walaupun ade gak problem..yang xleh nak tahan air boleh masuk dalam keta bila hujan or basuh kete..jem dibuatnya..banyk cara dah buat tapi air still masuk lagi..tukar getah dah,tampat getah dengan gam silikon dah..semua xjadi..air boleh masuk.sapa ada cara nak tangani masalah ni?