Pages

Wednesday, April 6, 2011

Dah Buat E-Filing Cukai Pendapatan 2010: LHDN Hutang RM1,000++

Update: Surat from LHDN mengenai "Bayaran Balik Cukai".

Dah buat ke e-filing bagi cukai pendapatan tahun 2010? Kalau belum lagi boleh isi online di https://e.hasil.gov.my/. Kejap aja maybe antara 15 minit hingga 30 minit. Guess what, setelah isi e-filing, rupa-rupanya LHDN terlebih ambil cukai pendapatan. So nanti kenalah pulangkan ya.

Tak sure berapa lama, anyway bolehlah bayar takaful @insurans kereta dengan cukai jalan nanti.

Tahun taksiran 2010, pelepasan individu telah dinaikkan sebanyak RM1,000 kepada RM9,000. So beza juga kenaikan RM1,000 ni terhadap pengurangan cukai.

Sebagai contoh, bagi pendapatan bercukai antara RM35,001-RM50,000 (kategori F), kadar cukai adalah sebanyak 12%, so kenaikan pelepasan individu of RM1,000 menjimatkan cukai pendapatan yang perlu dibayar kepada LHDN sebanyak RM120 (RM1,000 X 12%). So kalau yang kategori I, tax boleh dikurangkan sebanyak RM260.


Jangan lupa claim pembelian buku / majalah dan juga yuran langganan internet @broadband, maksima RM500 tapi resit kenalah ada. So kalau fee tu RM100 sebulan, setahun RM1,200 tapi maximum RM500 aja but kalau kita bayar bulan-bulan RM30, boleh clain RM360 aja. Anyway ada ke yang RM30 sebulan? So apa lagi, jom buat e-filing cukai pendapatan di https://e.hasil.gov.my/.

16 comments:

luahfikiran said...

SALAM,
E-FILING MEMANG BAGUS ! YANG BELUM MENGGUNAKANNYA. ELOKLAH CUBA ! LF DAH TAK PERLU ISI BORANG NI ! DAN PENCEN !

fyna said...

byk tue terlebih..
:)

sahromnasrudin said...

lupe password hahahahaa

Kimi Rekonen said...

sharinginfoz pun kena bayar cukai ke?
layak ek

toyolkiut said...

a'ah..
last month dh ni, isi cepat2 bg yg bkenaan..

Salmiah said...

baru lepas bayar hubby punyer...

relevan said...

Belum buat lagi..tunggu saat saat akhir nanti ..

♥ manje ♥ said...

assalamualaikum

e-filing mmg bagus... erk kita belum isytihar lagi. terima kasih kerana igtkan kita... ~

amirah said...

blom buat lagi..harap2 jgn ler terlupa..hehehe

Lagenda said...

hahahaha..seb bek mak x layak lg!

ardinihumaira said...

dni tak wat lagi sebab tak keje hehe

KiD said...

kid tak pernah guna pun.. wajib untuk semua ke? huhuhu
Masalah Slow Connection Streamyx

azzey said...

utk yg layak je kan..:)

DKosongLapan said...

bagoih buat cepat...takde le nanti ghamei2 nak sesak kat LHDN...dan sesak jugak kat e-filing......baghu le sebok nak buat kan???

mie said...

uih!!
banyak juga lebihan tu..
ehehehee

KD Mosya said...

kalau terlupa password buleh call centre utk reset balik. maklumlah sethn sekali je ;)