Pages

Tuesday, April 19, 2011

Pemberitahu Permohonan Bayaran Balik Cukai - LHDN Taksiran 2010

Beberapa hari yang lepas telah buat e-filing dan terdapat lebihan cukai yang telah dibuat kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). So setelah hampir 2 minggu berlalu, dapatlah surat mengenai "Pemberitahuan Permohonan Bayaran Balik Cukai".

"Maklumat yang terdapat pada Borang Nyata Cukai Pendapatan Tahun Taksiran 2010 yang tuan kemukakan menunjukkan lebihan kredit. Harap maklum bahawa pembayaran balik lebihan kredit tersebut belum dapat diproses dalam tempoh yang ditetapkan kerana LHDNM masih perlu membuat semakan lanjut terhadap pengiraan cukai tuan. Cawangan LHDNM akan menghubungi tuan sekiranya maklumat tambahan diperlukan.

Sekiranya tuan tidak menerima maklumbalas daripada pihak kami dalam tempoh tiga (3) buloan dari tarikh surat ini, sila hubungi Cawangan LHDNM yang mengendalikan fail cukai pendapatan tuan untuk urusan pembayaran balik"

Kalau mengikut pengalaman yang lepas, dalam tempoh 2 bulan dapatlah cek daripada LHDN. So apa lagi kita tunggu.

15 comments:

saza said...

tgh tggu cek ni..hehe

ardinihumaira said...

wah besnye ^__^

KiD said...

takde kena income tax lagi... hehehee

jangan lupa komen kat Isu Gula Tambahan di dalam Susu Tepung Bayi

sahromnasrudin said...

semakin cepat skrg kan

fiza said...

Saya pon belom layak lagi nak kena income tax ^_^

amirah said...

kebnykannya mcm tak kena income tax jeee..erm.blum buat lagi.nak kena cepat ni

Miecyber said...

Perkongsian pengalaman yang berguna..

China miliki 960,000 jutawan

Zura said...

waaah...bestnye dpt balik lebihan cukai tue...

qemaishak said...

belum buat lagi huhu
best dapat lebihan tu :)

fyna said...

nice info...

Liza said...

hi saya pun dpt la surat ni dulu2 takde je masalah...tp mgkin kali ni saya claim yg pinjam rumah tu...tak tau la sbb tu ke..sbb sblm ni bayaran blk cukai less than 800 tp kali ni sbb lebh dr 1k...risau la... baru igt nak joli dgn duit tu :P

sape2 ade experience share la tq

Mamat said...

So, ni akan kena semakan ke tak dr LHDN?

Mamat said...

Liza, sama jugak masalah sini...

hana said...

sy pun same la.siap kol LHDN lg.hehe..die ckp dah lulus,tp payment lom masuk lg.mgkin sbb 1st time kne income tax.kalo dpt leh simpan ckit n shopping.

ZARINA A.B said...

Tengok u dah dapat..ni tak leh jadi..terus call LHDN...they said cheque posted end of last week...dalam 2 or 3 days lagi dapatlah tu...Bestnyer...dapatlah 2K balik..boleh buat bayar Univ Tution Fee. Untung gak declare Income Tax ni..kalau tak main tolak jer PCB..rugi kalau tak declare balik sebab mesti ada excess amount.