Pages

Thursday, April 7, 2011

Harga Emas Tertinggi dalam Sejarah: 7 April 2011

credit: kitco

Berdasarkan article di watoday, harga emas mencatat kedudukan tertinggi dalam sejarah disebabkan oleh permintaan yang tinggi sebagai pelindung nilai (hedging) against inflation. Ianya ditutup pada paras USD1463.70 per aun (RM142.60 per gram).

Bila inflasi semakin tinggi, nilai matawang semakin menyusut dan kuasa membeli semakin kurang. Sebagai contoh nasi lemak biasa pada 10-15 tahun dahulu kalau tak silap 50 sen aja sebungkus tapi sekarang pada tahun 2011, ianya secara purata maybe RM1.00 to RM1.20. So kalau kita simpan 50 sen bawah bantal 10 tahun lalu, sekarang ini dah tak boleh nak beli sebungkus nasi lemak.

Kalau kita simpan kat bank yang memberi pulangan @keuntungan (jangan letak kat bank yang mengamalkan riba ya!) let say, 2% setahun, 50 sen 10 tahun yang lepas sekarang ini hanya lebih kurang 60 sen, pun tak mampu beli sebungkus nasi lemak.


Tapi kalau kita beli emas (sebagai contoh ya, sebab mana boleh beli emas 50 sen), 50 sen 10 tahun lepas sekarang ini bernilai RM2.00. Bukan setakat 1 bungkus nasi lemak, masih berbaki RM1.00 or anda boleh beli nasi lemak extra satu bungkus.

By the way, contoh kat atas tu harga belian dan jualan Kijang Emas 1/4 aun pada 18 Julai 2001 dan 6 April 2011 (tak dapat nak ambil data harga emas April 2001). So kalau kita tengok peningkatannya @keuntungan adalah sebanyak 3 kali ganda maknanya, beli RM281 tapi nilai sekarang RM1,121.

Apa-apa pun sebelum kita beli atau melabur dalam emas or apa-apa instrumen kenalah fahami dengan betul-betul ya terutamanya risiko pelaburan.

17 comments:

Matjoe said...

mmg otak pikir nak beli emas jer

~aSHa~ said...

wow...ni aku suka tgk info2 disini...tq for sharing...leh ar tuko2 mana yg kecik....

velasrizal said...

kene tangguh beli dulu la

yangbaik said...

nasi lemak pun dah sama mahal macam emas dah... maklumlah zaman dah berubah, ekonomi pun makin berkembang, manusia pulak semakin ramai dan macam2 ragam...

Noriz said...

betulah...harga dan pecah rekod kiranya ni...cuma takut terjadi bubble cam kat post pakdi.net, sekadar ramalan je mcm 20 tahun lepas...

nur said...

hmm.. menarik..

khairul akmal azman said...

good info ...
kay ade bli gold bar kat poh kong..
agak bagus bli 6 bulan yg lepas..

DKosongLapan said...

betoi tuuuu encik sharinginfoz@encik nik...... melabor ni kite kene tengok risiko die...jangke pendek..jangke panjang....pulangan dia....diiktiraf ato tidak....syarikat yang buat pelaburan tu berdaftar ato tidak..... nanti dibuatnye kite melabor banyak.....tapi tak disahkan..... jenoh ooo...mane nak mencaghi duittt

faiz said...

mmg tinggi naik emas sejak akhir2 ni...

Alimaz-Kembara Terasing said...

huh mahal giler....

amirah said...

hari ni the highest?..ermm thanks for sharing bro nik

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah..kalo ada emas, kena simpan elok2 laa ni, takut kena curik..hehehehe

ayards said...

mohon dikongsi ke blog saya. terima kasih.

KiD said...

huh.. naik yea harga? bila nak turun daa.. mau beli daa...
Aksi Usop Wilcha di Stadium Perak!

Miecyber said...

Aduss... geram jer nak beli emas....



Terima Award.Makasih sobat

feyus said...

HUuu, bilala blh beli emas lg ni? nk tungu turun skit.. ade sape2 tahu bila plak akn trn?
Berhati2..Telur ayam pun ada yang tiruan

Emas Untuk Semua said...

Harini kosmo pula terbitkan artikel harga emas.. Sharing dah letak awal lg :P * nak tengok emas jom