Pages

Tuesday, April 26, 2011

Kedudukan Malaysia Berdasarkan Internet Speed

Jom kita tengok kedudukan Malaysia berdasarkan "internet download speed" yang dikeluarkan oleh netindex. Malaysia berada di tangga ke-94 daripada 104 negara. Ianya lebih teruk dari Rwanda, Kenya dan Jamaica tapi kita lebih baik dari Filipina dan Brunei.

Tempat pertama adalah Korea Selatan dengan purata 33.89 Mbps, manakala Malaysia dengan purata 2.88 Mbps dan yang kedua tercorot, Tajikistan sebanyak 2.47 Mbps. Kalau nak test jom speedtest.

Bagi pandangan saya, Malaysia perlu memperbaiki internet connection bagi merealisasikan hasrat negara yang berpendapatan tinggi.

17 comments:

relevan said...

Patut lah line kejap2 slow ..

Ayie said...

rasanya kat korea tuh, nak download movie, anda hanya memerlukan 2 saat je kot.. hahahaha

faiz said...

terukkan...tapi bayaran antara yg tertinggi..

amirah said...

ishh...corot la jugak..susah la camni

rasp said...

setuju 100% with u bro...

Fina Fento said...

Bila menengokkan keadaan internet kat negara kita, rasanya saya kena tarik balik persetujuan pasal email utk 18juta rakyat kita tu..

tingkatkan dulu kelajuan internet baru boleh fikir pasal email tu kn...

Miecyber said...

Mundurnya kelajuan internet Malaysia.Patutlah ramai pelabur dari luar negara komplen pasal kelajuan internet Malaysia.



Korea still the best..


Robot ada perasaan

shaffique said...

pergkh. lagu gila speed internet korea. masyuk!


My latest entry : Cincin Emoticon Yang Comel

Izan Ishak said...

mengenangkan speed sebegini, rasa stress bila nak berinternet selalu timbul~ huhu

Nur Fannun said...

klu sapa yg pki unifi tu laju thap mana ye? sme ke laju mcm kt korea?

Imran@Copenhagen said...

Alhamdulillah..kat copenhagen skrang 22.32mps (walaupun denmark ranked no. 17 with 15.66mps)
Kat sini byk company jd competitor for supply internet. so, depa kene bg speed yg bagus kalo nak berbusiness

e.l.i.s.s.m.i.e said...

jauh ketinggalan btol kita ni...

Amoi said...

dah dah dah

jangan nak bising malaysia internet slow

malaysia mana pernah ada internet yang laju.

kehkehkeh

Muhammad Helmi said...

banyak lagi kena dipertikatkan sebelum merialisasikan negara maju...
Jemput Datang Ke Blog Saya

alimaz kembara terasing said...

bila malaysia nak jadi macam korea ya....

afiqazizan said...

ohh..thank,z share info pasal perkara ni.

*∽ IZAN ∽* said...

owhh... sungguh sadis sekalikkkkk