Pages

Saturday, June 11, 2011

www.1pengguna.com @1 MPB Portal: Portal Pengguna Bijak

Pernah dengar tak mengenai "Portal Pengguna Bijak" untuk mengetahui harga barang-barang di hypermarket, supermarket, pasar raya dan juga kedai serbaneka 24 jam? Melalui portal www.1pengguna.com, anda boleh mengetahui harga-harga i.e. ayam, barangan bayi, sabun, ubat gigi, telur dan macam-macam lagi.

Jom kita tengok www.1pengguna.com dan cara-cara @pandua untuk memeriksa harga barangan.

Mula-mula masuk www.1pengguna.com dan click "price watch" then bahagian penafian seperti di atas click le button ya dan juga banding harga barangan.

Selepas itu pilihlah lokasi i.e. Kuala Lumpur dan daerah Bandar Tun Razak.

Selepas itu, pilih jenis premis sama ada, hypermarket, pasar basah dan sebagainya.

Sebagau contoh, pasar raya / supermarket, so keluarlah tempat-tempat di Bandar Tun Razak, i.e. Giant Desa Petaling, Pasaraya Pak Aji, Pasaraya TS Mega dan etc.

So tekan aja butang >> semua sekali akan bergerak ke petak kanan.

Then pilihlah jenis barangan, i.e. ayam, kicap & sos, sabun, susu dan macam-macam lagi. Memang banyak betul kategori di www.1pengguna.com.

Sebagai contoh ayam bersih @standard.

Tekan button >>, ianya berpindah ke petak kanan. Seterusnya tekan butang sebelah bawah kanan "banding harga" untuk mengetahui keputusan.

So kat sini kita boleh pilih premis untuk perbandingan antara 2 hingga 5 aja ya. Jangan mandai-mandai nak pilih lebih pula.

So inilah keputusan perbandingan harga di www.1pengguna.com. Kita dapati harga ayam paling murah adalah di Econsave Cash & Carry dan Pasaraya Hero @RM6.79 sekilo manakala harga yang paling mahal ialah Pasaraya TS Mega @RM7.99 sekilo. begitulah sedikit sebanyak mengenai www.1pengguna.com.

So nak tahu lebih lanjut mengenai harga-harga barangan di Malaysia boleh check www.1pengguna.com.

BY THE WAY, INGIN MEMENANGI IPAD2?

8 comments:

lydzar said...

bagus2..takdek la kita nk kena pi satu2 pasaraya nk compare harga..tak penat kaki ni berjalan

ken said...

boleh jimat kalau beli 1 atau 2 barang.. tapi jika mau beli banyak banyak, tentu cari tempat yang dekat dengan rumah :)

luahfikiran said...

SALAM,
TKASIH ATAS PENERANGAN. MEMANG BAGUS PORTAL INI. IA HARUS DIMANFAATKAN SEBAIK MUNGKIN

Ayie said...

kompom lepas nih berlaku perang harga.. yang untungnya, pengguna.. kita la tuh.. hahaha

KiD said...

bro, kalo harga kat pasaraya tu tak sama dengan yang dipaparkan kat web? camner? hehehe
Kelantan vs Terengganu: Perlawanan Akhir Final Pia...

eelobor said...

wah....bagus bro. tak tahu lak ada benda cam ginih

Ramli said...

btul tue..senang dan mudah utk pengguna.
My latest entry Mai Tengok Senarai Jawatan Kosong Kerajaan Terkini 2011

konfius dot com said...

Saya ada buat kajian lebih 300 barang2 di Tesco, Mydin, Giant dan 99 Speedmart. Takde kesempatan lagi untuk Carrefour. List tu belum complete. Tapi saya ada buat summary list membandingkan semua harga barang untuk lebih 20 barang dan dapat berjimat RM40 untuk 20 barang. List barang2 tu boleh download kat http://www.konfius.com
Sebenarnya list ni utk mak saya dan saya harap dapat update list ni setiap minggu walaupun dalam kesibukan bekerja di universiti malaya.