Pages

Wednesday, June 29, 2011

Jom Guna Google Translate

Pernah tak menghadapi masalah untuk terjemahkan (translate) perkataan atau ayat. Tak kisahlah from BM to English atau sebaliknya. Apa kata kita guna Google Translate.

Mula-mula pi le kat google. Tak kisah le .com ataupun .com.my.

Then kalau tak cari "translate". Kalau tak ada kat sebelah atas tu cari kat "more".


So apabila click "translate", keluarlah benda alah ni. So pilihlah bahasa apa nak terjemahkan. BM to English ke, English-BM,

So sebagai contoh BM-English, "Saya nak makan nasi goreng" so keluarlah dalam English "I want to eat fried rice". Boleh tekan "listen" untuk dengar so bolehlah tahu macam mana diaorang sebut dengan betul.

Tapi ingat kekadang benda alah google ni ikut suka translate aja dan ayatnya kelam kabut aja. Anyway, suka-suka bolehlah kan.

11 comments:

eelobor said...

huhuhu...dia translate word by word eh? kekadang keluar maksud yang amat kelakar

HaiDa HiDa said...

selalu gak gne tuk translate jurnal2 dari luar.. tapi mmg ayat berterabur la.. sekadar tuk faham je sbb high impact journal ni ayat terlalu power.. payah nk faham.. :)

My Little Diary said...

saya suke guna google translate ni, nak-nak kawan2 FB yang suke letak status dlm bahasa german ke, jepun ke, korea ke.... busy body nak tau...huhu

amirah said...

aah kdng2 dia translate literally..langsung tak kena dgn ayat..kena tgk guna penggunaan ayat camne

relevan said...

Sudah guna,,

sisdee said...

tq..bagus gak guna nie hehehe

lagenda said...

google translate ni x leh caya 100%. Abis ayat translate tu jd bahasa apa tah..

Hime said...

kegunaan google translate ni tak berapa menyeluruh.sbb dia translate by words, bukan maksud ayat

velasrizal said...

mmg kdg2 ayat dia terabur sket

zuar said...

google translate ni mmg xleh caya sgt..mmg sebijik2 perkataan dia translate.huhu.klu nk translate guna word by word baru btl.ni trick google korang bleh guna nk hilangkan tension..hehe

http://www.zuarxpdc.com/2010/12/6-trik-di-website-google-yang-agak-lucu.html

Lin Azlina said...

ok jugak mende alah ni...pasni nk gunala..selama ni guna translator len